Заборчахме! Нов ръст на изтеглените кредити, а лихвите още нагоре

Нов ръст на изтеглените от домакинствата кредити. Само за последните три месеца заемите на потребителите са се увеличили с 1.4 млрд. лв., показват данните на БНБ към средата на годината. В същото време от Централната банка предупредиха за осезаем ръст на лихвите до края на годината, съобщи Нова ТВ.

Най-сериозен е ръстът при кредитите, които домакинствата теглят при покупка на имот, показват данните на БНБ. В края на юни жилищните заеми почти достигат 19 млрд. лв. и само за година нарастват с 18%. Малко по-малък е интересът към потребителските кредити, но и там ръстът е значителен – близо 11% за година.

През последната година Оля Кортанова все по-силно усеща ударите на инфлацията върху семейния бюджет. Когато доходите не стигат, а спестяванията свършат, идва ред на кредитите. Така след покупката на ново жилище семейството на Оля Кортанова търси план Б, за да се справи с наличния бюджет. „Аз имам 2 кредита – потребителски са и двата. Единият е 20 хил. лв., а другият е 40 хил. лв. За ремонт ги използвахме парите”, споделя жената. За двата кредита в момента всеки месец Оля плаща близо 1000 лв. вноски към банката, но вече има едно на ум заради очаквания ръст на лихвите. Затова отсега пресмята с колко ще скочи вноската ѝ, ако заемите започнат да поскъпват.

Previous post Софийски загадки: Вода тече на столична улица, но нямало повреден водопровод
Next post Черна статистика: По 40 души се давят на година в Черно море