Жива елха под наем – най-новата мода в коледната украса

Жива елха под наем в саксия – това е най-новата мода в коледната украса тази година. Екологично е и излиза по-евтино от покупката на отрязано дръвче. В Коледния парк в столичния квартал Павлово интересът към елхите под наем е голям.

„Идеята е хората да празнуват с елхичката през празниците, след това да я върнат в коледния парк, като ние я маркираме с името на семейството, за да може следващата година, ако желаят отново да празнуват с тяхната си елхичка“, обяснява Карина Гичева, управител на Коледен парк. Догодина дървото ще бъде още по-голямо и свежо.

Когато е устойчиво отгледана за елхичката се полагат минимални грижи, за да може тя да продължи живота си щастливо, като към всяка елха се слага и книжка с инструкции – колко да се полива, колко време да седи вкъщи и как хората да се погрижат за нея.

Почвата трябва да е постоянно влажна, а ако човек задържи елхата за цялата година, трябва да е изнесе на северна тераса. Цените за тези елхи варират от 20 до 120 лв.

Иначе, на Женския пазар се предлагат български и вносни смърчове и елхи в саксии, готови да бъдат украсени. Пак на същите цени. Всеки решава да засади ли дръвчето след празниците в своя двор или ще го запази в саксия на терасата си.

„Предлагам живи елхи само с корени, не рязани, защото растението не трябва да умира“, твърди Ваня Кирякова, продавач на Женски пазар, предаде bTV.

„Всички елхи пристигат при нас от разсадници, отглеждат се специално за коледните и новогодишните празници“, обяснява и Неделка Николова, която също е продавач, но на пазар „Ситняково“.

За да оцелее елхата вътре в жилището по време на празниците не трябва да е под климатик или до парното, предупреждават още продавачите.