Жени Живкова събра родата за 111 години на Тато

Дизайнерката Жени Живкова събра почти цялата рода за честването на 80 години от рождението на майка й Людмила и 111 от рождението на дядо й Тодор Живков в Правец, предава „24 часа“.

Събитието събра десетки хора от цялата страна в родния град на управлявалия 30 години генерален секретар на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков – граждани на град Раковски, Асеновград, Пловдив и т.н. Всички те поднесоха венци пред паметника на Тодор Живков в центъра на града, а след това честването се пренесе в къщата-музей на държавника, където за първи път бяха изложени лични вещи на Людмила Живкова – нейни рокли, тетрадки, исторически документи, книги.

„Людмила Живкова вярваше в неизбежността на еволюцията и се бореше за нея. Знаеше, че е трудно и затова е нужна сила и смелост. Много са нещата, които тя направи за страната – стана инициатор на пътуващата изложба „Тракийското изкуство и култура по българските земи“, обиколила над 20 страни, не е малка ролята й и за развитието на образованието. Тя вярваше, че децата чрез асамблеята „Знаме на мира“, ще положат здравите основи на един мирен свят. Нейните идеи бяха подкрепени от над 140 държави и с резолюции на ООН и ЮНЕСКО“, каза дъщеря й – дизайнерката Евгения Живкова.

На събитието в Правец присъства и внучката на Тодор Живков – Катерина Славкова. „Мислила съм много върху това да стана и аз политик. На този етап не съм достатъчно подготвена, но със сигурност след като завърша ще уча в чужбина и после ще се върна, за да предам това, което знам и мога. Защо да не съм следващата жена премиер или президент?“, каза Кати, която е дъщеря на сина на Людмила – Тодор Славков и Силвия Пантева.

„Знаете ли, много са ми разказвали за баба, прадядо, както и за популярната фамилия на другият ми дядо – Иван Славков. Мислила съм си да продължа по техните стъпки и много ми се иска това да стане факт. Но първо трябва да завърша“, обясни красивата Катерина, която тази година ще бъде в 10 клас в Италианския лицей в Горна баня. „След като приключа с образованието си тук, може би ще уча в Холандия, а може и на друго място, като сестра ми Ралица (от първия брак на майка й Силвия), а след това ще се върна в България. Такива са ми плановете засега“, разказа Славкова.

Колкото до голямата си прилика с баба й Людмила Живкова, е категорична, че с годините това става все по-видимо за нея и околните, и горда с този факт.

„Баба ми е направила толкова много за културата на България. Тя е била изключително дейна натура и човек, който работи с цялото си сърце за каузи. Мисля, че и по това много си приличаме“, каза Кати.

Въпреки че родителите й са разделени – Тодор Славков живее отделно от майка й Силвия, Катерина не страда от този факт. „Баща ми в момента не дойде, защото е в чужбина, иначе и той мина през политиката. Беше лидер в партията „Напред, България“. И той, и леля ми и всички около мен имат афинитет към управление, затова и аз бих се пробвала, но трябва да имам и сериозна професия“, мъдро заключва красивата тийнейджърка.

На събитието в Правец присъства почти цялата фамилия Живкови – Евгения Живкова, кандидатът за депутат от БСП Иван Ченчев, кметът на Правец – Румен Гунински, Джордж Райнов, журналистът Димитър Иванов и много други приятели и познати на фамилията.