Жена с две матки забременя и във всяка има по едно бебе

Жена от американския щат Алабама, родена с двойна матка, носи бебе във всяка, предаде АФП. Келси Хачър, която е на 32 години, разказва историята си в своя акаунт в Инстаграм. Тя знае от 17-годишна възраст, че матката ѝ има две кухини.

Смята се, че при около 0,3% от жените се наблюдава това.

По време на рутинно ултразвуково изследване през май жената, която вече е майка на три деца, научава, че не само е бременна с близнаци, но и че всеки плод има собствена матка.

„Бяхме потресени! По време на първия ултразвук се смяхме много“, пише тя в профила си в Инстаграм.

„Най-вероятно овулация е била осъществена отделно и по една яйцеклетка се е спуснала от всяка фалопиева тръба, те са стигнали до двете страни на матката“, след което всяка от тях е била оплодена, казва пред Ей Би Си Швета Пател, акушер-гинеколог. Тя се грижи се за Хачър в Центъра за майки и деца към университета на щата Алабама, намиращ се в Бирмингам.

Двойната матка често се свързва с висок риск от усложнения, но първите три деца на американката са родени здрави и доносени.

Бременностите и в двете матки са изключително редки. Хачър твърди, че според лекарите шансът да се случи подобно нещо е едно на 50 милиона.

Най-известният случай е в Бангладеш през 2019 г., когато Арифа Султана, тогава на 20 години, ражда две здрави бебета с разлика от 26 дни, пише БТА.

Келси Хачър се надява да успее да роди „бебетата А и Б“ по естествен път на очакваната дата за раждане – навръх Коледа. В момента двата плода са много добре.

Тя обаче може да получи контракции в двете матки по различно време, в разстояние на минути, часове или дори дни. Келси и съпругът ѝ Кейлъб знаят, че може да да се наложи и секцио за раждането на едното или и на двете бебета.