Ето как се действа в Гърция: След 8 млн. евро глоби, цените паднаха с 25%

Сериозно намаление на цените се наблюдава в търговските вериги в Гърция, след като правителството наложи глоби на четири от тях за незаконни печалби. Това съобщи тази сутрин гръцкият министър на развитието Костас Скрекас в интервю за телевизия Скай, цитиран от БТА.

Той заяви, че след наложените глоби в една от веригите цените са спаднали с до 25 процента. Министърът припомни, че Гърция е единствената страна в Европа със закон срещу некоректните печалби и по него до момента са наложени санкции на стойност от над 8 млн. евро, от които са платени 5,5 млн.

Скрекас каза още, че цел на правителството е била в т.нар. „домакинска кошница“ да бъдат включени 500 продукта от първа необходимост, а вече в списъка има 890. Те са отразявани със специални етикети и трябва в продължение на поне 6 месеца да се предлагат на постоянно по-ниска цена в сравнение с предишния период.

За периода от септември 2021 г. до октомври 2023 г. инфлацията на хранителните продукти в Гърция е била 27 процента, съобщи министърът. За сравнение в еврозоната този показател е средно 25 процента, а в Испания и в Германия – 28 процента, т.е. Гърция е близо до средните стойности за Европа, обобщи той.