Електрическа лъжица дава усещане за соленост, без да подсолява храната

Японският гигант в производството на напитки „Кирин холдингс“ (Kirin Holdings) ще започне да продава електрическа лъжица, за която изследователите твърдят, че може да насърчи по-здравословното хранене чрез подобряване на соления вкус без прибавянето на допълнителна сол, предаде Reuters, цитиран от dariknews.bg.

Обявеното тази седмица пускане на пазара на продукта бележи първата комерсиализация на технологията, която миналата година спечели така наречената Антинобелова награда (Ig Nobel), която отличава необичайни и причудливи изследвания. Антинобеловата награда се присъжда „за постижения, които първо те карат да се засмееш, а после – да се замислиш“, обясняват от организацията, присъждаща наградата.

„Кирин холдингс“ ще продаде само 200 от своите електрически лъжици онлайн на цена от 19 800 йени (127 щ. долара) за брой през този месец. Ограничен брой такива лъжици ще бъдат предложени на потребителите през юни. Компанията планира новият продукт да достигне до 1 милион потребители в световен мащаб в рамките на пет години. Продажбите в чужбина ще започнат догодина.

Лъжицата, направена от пластмаса и метал, е разработена съвместно с преподавателя от университета Мейджи доктор Хомеи Мияшита. Тя работи чрез преминаване на слабо електрическо поле от нея, за да се концентрират молекулите на натриевите йони върху езика, за да се подобри усещането за соленост на храната.

Компанията „Кирин холдингс“ заяви, че технологията има особено значение в Япония, където средно възрастен консумира около 10 грама сол на ден – двойно повече от количеството, препоръчано от Световната здравна организация.

Излишният прием на натрий, съдържащ се в солта, е свързан с повишено високо кръвно налягане, инсулти и други заболявания.

„Япония има хранителна култура, която предпочита солените вкусове“, каза изследователят на „Кирин холдингс“ Ай Сато. „Японците като цяло трябва да намалят количеството прием на сол, което обаче може да бъде трудно, като се има предвид това, което сме свикнали да ядем“.

„Това ни накара да разработим тази електрическа лъжица“, обясни Сато.

С тегло 60 грама, електрическата лъжица работи с презареждаема литиева батерия.