Експерти: Начинът, по който се върна Божков, не е типичен за него

Начинът, по който се върна Васил Божков в България, не е типичен за него. Той си дойде с полет на гражданската авиация, а обикновено пътува с частен самолет. Това показва, че неговото връщане е организирано. Това мнение изрази дипломатът Милен Керемедчиев в ефира на Нова телевизия относно мистерията около връщането на бизнесмена у нас.

Той обясни, че в ОАЕ е практика паспортите на такива хора да бъдат отнемани. „Те не екстрадират издирвани от Интерпол лица. В Дубай има много такива хора, които си живеят спокойно. Ако екстрадират подобен човек, то това би било и лош знак към останалите“, заяви Керемедчиев.

По думите му след като му бъде отнет паспорта, това му забранява да напуска страната. „За да се върне у нас, Божков той трябва да отиде и да представи самолетен билет.

Но не винаги има ескорт и служител на полицията, който придружава съответния човек по време на полета“, разясни Керемедчиев.

„Това, че няма решение на съда в Абу Даби, също навежда на мисълта, че той се е явил в съда в Дубай и е поискал да се върне в България. Затова и не е бил ескортиран до летището“, смята дипломатът.

Адвокат Ивета Анадолска е категорична, че няма извършена екстрадиция. „Това е сложно производство. Съдът в Абу Даби отказа екстрадиция, защото няма съответни документи за това“, заяви тя.

„Той не е и експулсиран – това е принудително извеждане на чужденец от страната при заплаха за националната сигурност. Изключваме и това твърдение“, каза адвокатът.

Според нея Божков се е върнал доброволно у нас.

Попитана защо тогава е всичко това, тя отговори: „Случващото се е водевил“.

Previous post Политолог: Рейтингът на правителството се стабилизира
Next post Ваня Григорова: Столичните поликлиники изглеждат като след война