Евровизия без България догодина, пари няма

Три държави се отказват от участие в песенния конкурс „Евровизия“ през 2023 г., който ще се проведе в Ливърпул, предаде телевизия ВВС. Причината за решението на България, Република Северна Македония и Черна гора е повишаване на таксата за участие.

Страните са били помолени да платят повече, за да се компенсират загубените пари след забраната за участие на Русия, твърдят източници на медията. Тя имаше значителен финансов принос за организирането на форума, но бе изключена след нахлуването ѝ в Украйна.

Сумите, които плаща всеки участник, не се оповестяват публично. Европейският съюз за радио и телевизия, който организира музикалната надпревара, вече потвърди списък с 37 участници за следващата година.

България, Република Северна Македония и Черна гора не успяха да преминат през полуфиналната фаза на тазгодишното състезание, което се състоя в Торино.

Песенният конкурс бе спечелен от украинската група „Оркестър Калуш“, което означава, че по традиция следващата музикална надпревара трябваше да се проведе в родината на изпълнителите.

Организаторите обаче прецениха, че няма да е безопасно следващото издание да се проведе в Украйна заради войната там, припомня БТА. Така домакинството бе присъдено на Великобритания, чийто изпълнител Сам Райдър се класира на второ място в конкурса в Торино.