Д-р Николова: Зачестяват случаите на злокачествени заболявания на кожата

„Зачестяват случаите на злокачествени заболявания на кожата заради слънцето. Това се дължи на факта, че все по-често и по-дълго се излагаме на слънце, че това ще подобри нашето здраве, че не използваме слънцезащитни фактори”, каза д-р Гергана Николова пред NovaNews.

„Хората отиват на плаж след 10-11 часа на 44 градуса на слънце без да са се намазали със защитен крем и да са под чадър. Голяма част от плажуващите не правят слънчеви бани, те се пържат на слънце”, обясни д-р Николова.

По думите ѝ кожата помни всяко изгаряне, което сме преживели. „Може да има и промяна на ДНК на кожата”, обясни д-р Николова.

Тя препоръча да се посети лекар, ако човек има образувания с по-тъмен цвят, кървящи при допир, лющести се. Не излагайте бенките си на слънце, покрийте ги със слънцезащитен фактор, препоръча тя.

„Хората с разширени вени също не бива произволно да пекат краката си. Добре е да имаме памучни или ленени дрехи в светли тонове при разходка. Да сме с дълги ръкави, с шапка или кърпа на главата“, каза още тя.