Държавата губи дело за военен завод за 97 млн., праща го на прокурор

Държавната консолидационна компания (ДКК) е изгубила дело за 97 млн. лева, свързано с опита през 2018 г. да придобие собственост върху “Дунарит”.

По това време военният завод се притежава от фирма “Кемира”, която е финансирана от фалиралата КТБ. Държавата през ДКК решава да изкупи дългове на частната компания към банката, като сключва договор за цесия с друг частен кредит – фирма “Малаз”. Става въпрос за общо задължение от 97 млн. лв., купено от ДКК, включващо дългове не само на “Кемира”, а и на други дружества.

По-късно обаче фирма “Емко” на Емилиян Гебрев успява да увеличи капитала на завода и стана мажоритарен собственик.

При това развитие на нещата ДКК отправя иск заради изкупените дългове. Сега съдът не признава предетниите на държавната фирма, защото не е показала необходимите документи, за да докаже договор за цесия. Магистратите не приемат и показанията на разпитани по делото свидетели, защото те не са успели да дадат конкретика по договора за изкупуване на задълженията. ДКК трябва да плати и такса от 752 300 лв. по делото.

Казусът с “Кемира” бе осветен през миналата година, когато стана ясно, че договорът за изкупуване на дълга за 75 млн. лв. е най-голямата подобна сделка, сключвана от ДКК. Тогава имаше и обвинения към бивши шефове на държавната компания, че умишлено или заради безхаберие не са предприети мерки да се осигурят нужните документи по делото.

В крайна сметка те не са открити и делото е изгубено. ДКК има две седмици да обжалва решението на градския съд, но предвид липсата на документи е спорно какъв е смисълът от това.

В петък министърът на икономиката Богдан Богданов заяви, че този срок ще бъде използван, за да се направи анализ при обжалване какви рискове има за държавната компания от допълнителни щети, защото част от замесените фирми са или закрити, или са в процедури по несъстоятелност. А казусът с изгубените документи за сключената цесия на дългове бил предаден на ДАНС и прокуратурата.

Богданов се надява, че прокуратурата ще образува дело, за да се установи кой е виновен за изчезналите документи. А в резултат на цесиите в момента в баланса на ДКК са записани 24,352 млн. лв., платени за купуване на дълговете, и 97 млн. лв. вземания, която обаче няма правно основание да претендира.