Доц. Стойчев: Божков не идва случайно ден след погребението на Алексей Петров

В разгара на драматичните крими събития у нас и след убийството на Алексей Петров, който бе погребан вчера, потърсихме политолога доц. Стойчо Стойчев, който направи любопитен коментар в социалните мрежи по повод заявката на Васил Божков за завръщането му в България. Преподавателят в СУ присъства и на поклонението на Трактора на гробищата в Бояна. В крайна сметка стана ясно, че той е бил там като колега на Петров в Пловдивския университет.

– Доц. Стойчев, бяхте на погребението на Алексей Петров и предизвикахте силно любопитство. Познавахте ли се лично с бившата барета, бяхте ли близки?

– Да, бяхме колеги в Пловдивския университет, където той беше шеф на катедра „Политология” и бях там заедно с почти цялата катедра. Оттам се познавахме.

– Какъв човек беше той, личеше ли, че е по-различен човек, обитавал други етажи на обществото?

– Не, само в това му качество го познавам. Не съм имал нито бизнес отношения с него, нито някакви други, извън академичните отношения в ПУ. Смятам, че останалите колеги от катедрата ще кажат същото – че е бил много колегиален и заслужаваше да го изпратим в този негов последен път. Можете да се свържете и с други преподаватели в Пловдивския университет. Предполагам, че няма да ви кажат нещо различно от това.

– Предизвикахте силно любопитство с днешния си коментар във фейсбук под поста на Божков, с който каза, че се връща. Написал сте, че „вчера и последната пречка беше погребана окончателно.“ Защо точно Алексей Петров да е последната пречка за Божков?

– Като говорим за Васил Божков, смятам, че в България рядко се случват случайни неща и смятам, че специално за него случайности няма.

При положение, че миналата седмица е убит Алексей Петров, вчера погребан и днес той съобщава, че каца на летище „София“, разбира се и след отказа на Румен Радев да освободи главния секретар на МВР. А той трябва да бъде задържан за обвиненията, които са му повдигнати. И трябва да бъде задържан от органите на МВР, не от прокуратурата, защото тя не разполага с такива сили. Това са знаци, които тълкувам еднозначно. Божков го е написал – всички пречки паднаха.

– Как ще коментирате конспирациите, че едва ли не Васил Божков има връзка с убийството на бившата барета?

– Много хора говорят това. Говори се, че предишните атентати били поръчани от Васил Божков. Аз нямам информация, защото и аз чета като вас. Но самият Божков си го казва. Вчера погребаха Алексей, днес той пише: „всички пречки паднаха”. Моят коментар е в тая посока.

– Но по-логично би било да не се върне точно сега.

– Не знам каква е неговата логика.

– Какви конфликти са имали в миналото Алексей Петров и Васил Божков, знаете ли?

– По-скоро можете да питате някой разследващ журналист.

– Г-н Стойчев, доколкото Божков беше забъркан индиректно и в политика, обществен живот какво би станало, като се завърне в България? Възможно ли е да има разместване в политическите пластове?

– Самият Божков бе изтипосан в някакви комуникации, които Гешев навремето публикува.

Говореше за президента като за свой фигурант. При положение, че президентът отказва да освободи главния секретар на МВР, да приемем, че той е някаква функция на президента, то той трябва да организира задържането на Божков на летището. Ето първия ден за Радев и за отношението към Божков е какво ще направи днес главният секретар Петър Тодоров. Дали като кацне на летището, ще го задържи или не.

– Дали наистина Божков е гръб на президента Радев?

– Очевидно. В онези чатове, които излязоха от прокуратурата, Божков твърдеше, че Радев му е фигурант по протестите, хвалеше се, че ги управлявал през приложения.

– Прави впечатление, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов запази дълго мълчание по всичките последни събития, включително и след убийството на Алексей Петров.

– Това е най-добрата стратегия в българската медийна среда. Каквото и да кажеш, почват да те въртят. По-добри си мълчи. Каквото и да кажеш, ще се ползва за някаква спекулация. Плюс това Борисов не носи отговорността в момента за вътрешната политика и обществения ред. Хубаво е хората, които носят тази отговорност, да го правят без някой да им се меси и менторства, включително с изказвания. Има си министър на МВР, той очевидно се опитва да направи нещо, има желание да си подбере екип, но в момента му се пречи от президента да направи това. А после президента никой няма да го пита защо няма резултати в борбата срещу престъпността.

Всички ще питат министъра и министър-председателя. Те в момента трябва да бъдат подпомогнати да свършат някаква работа в тая ситуация, защото после ще им се търси отговорност.

– Възможно ли е да падне този кабинет в тази крими обстановка у нас?

– Не, заради криминална обстановка кабинет в България трудно е падал и трудно ще падне.

– Да, вероятно цените на горивата и храната са по-силен мотив.

– Цените също много рядко са били повод за масови протести и натиск върху властта.

Те са само предтекст – в протестите през 2013-а това беше само предтекст. Винаги са били политически мотивите за свалянето на едно правителство. А тези, които са били способни да организират такъв тип протести, в момента са в управляващото мнозинство, говоря за ДБ. Понеже са в управляващото мнозинство, много трудно някой ще направи такива протести.

Кой би организирал бунтове, в които всеки ден, бавно и напоително и изморително, да се клати правителството, за да го накарат да си подаде оставката. Нито Костадин Костадинов е способен, нито Корнелия Нинова, няма кой да ги направи. Най-много недоволство за един ден.

– Т.е. дори Божков да се върне, няма да има политически сътресения, или пък да се разлюти битката срещу старите врагове?

– То ще има такива скандали, драми и полемики, но в момента самият Божков не е способен да свали правителството. И вероятно няма такова намерение.

– Опасно ли е за самия Борисов завръщането на Божков?

– Божков е човек, който винаги е имал влияние в България, независимо къде се намира. Ако е имало някаква опасност за Борисов, няма да се увеличи с физическото му връщане. Напротив – когато е в България, възможността му да действа по начините, по които е могъл преди това, даже ще намалеят. Той става уязвим тук. Всеки е по-уязвим тук, отколкото в друга държава.

Между другото днес се заговори, че и Цветан Василев ще се връща от Белград.

– И един по-страничен въпрос – тренирал ли сте източни спортове? Карате, таекуондо?

– Не, нито карате, нито айкидо, таекуондо. Тренирал съм само бокс. Петров имаше общо само с каратето. Никакви спортове, които да са били в неговата федерация.