Доц. Мангъров: Едва ли зимата ще избухне нова вълна от COVID

Това, което човек може да направи по отношение на сезонния грип е да се ваксинира, защото ваксините за грип са достатъчно сигурни и надеждни. Това каза доц. д-р Атанас Мангъров в сутрешния блок „Добро утро, българия“ на Радио „Фокус“.

„И двете грипни ваксини, които имаме са достатъчно добри, така че няма голямо значение коя ще изберем. Добре е възрастните хора да се ваксинират против грип, но е важно и се децата да се ваксинират. Хубаво е децата да се ваксинират над 6 месечна възраст, особено ако ходят на ясли. Ако ваксина се прави за пръв път в живота между 6 месечна и 8-годишна възраст е добре да се поставят 2 дози в интервал от не по-малко 1 месец“ , допълни доцентът.

По думите на Мангъров това, което в момента наричаме ковид не се отличава с нищо от вирусните инфекции, с които всички се срещаме.

„Ковид от преди две години беше много различен от това, което е сега. Ако ние по някакъв начин можехме да се върнем назад във времето щяхме да установяваме, че те са положителни и за миналите години. Факт е че ние установяваме с едни и същи тестове коренно различни вируси. Ние установяваме наличието на коронавируси, които ги е имало преди и ще има сред хората. Стандартните неща, с които можем да се предпазим са да се храним добре, да спазваме хигиена на живот, да спортуваме и да се опитваме да засилваме имунитета си“, заяви Мангъров.

Доцентът обобщи, че вълна от ковид надали ще избухне зимата, но ако ние продължаваме да се тестваме ще да откриваме, че открием че част от хората, които се разболяват с температура, болки в гърлото, болки в ставите са с коронавирусна инфекция, каквато по думите на доктора винаги е имало.