Доц. Иво Инджов: По-добре нови избори пред правителство на големите компромиси

Вариантът за предсрочни избори е за предпочитане пред правителство на големите компромиси, заяви пред БНР политологът и преподавател по политически комуникации във Великотърновския университет доц. Иво Инджов.

„Ако има шансове за съставяне на правителство в рамките на този парламент, той е в третия мандат. Като че ли най-голяма е вероятността, ако се стигне до трети мандат, той да отиде в „Български възход“, макар че в такъв случай президентът ще трябва много да се аргументира защо дава мандата точно на най-малката политическа сила. Ще тръгнат много спекулации“, обясни в предаването „Преди всички“ политологът и добави мнението си, че партия „Български възход“ е най-голямата възможност за изход от създалата се ситуация, защото е най-малкият дразнител. Според него обаче такова правителство не би било работещо:

„Това би било правителство на много компромиси, на много притворство и може да бъде съборено от по-големите сили, които го подкрепя, във всеки един момент“.

Доц. Инджов определи ситуацията с хартиената бюлетина като политически параграф 22:

„Хартиената бюлетина като че ли дръпна рязко назад леко повишилите се шансове за съставяне на правителство. Зад натиска и решението за връщане на хартиената бюлетина (все още няма окончателно решение) стоят конкретни интереси на партиите БСП – тя иска по този начин да подпомогне по-възрастния си електорат, и конкретно интереси на ГЕРБ и ДПС, които анализаторите виждат във възможността да си играят по някакъв начин с хартиените бюлетини на изборите, да има контролиран и купен вот. Не виждам как тези политически сили, всяка водена от различни подбуди и аргументираща хартиената бюлетина с разширяване на правата на избирателите, как ще направи заден ход“.

Според него са възможни компромиси по други спорни промени на Изборния кодекс. Сблъсъкът за хартиената бюлетина обаче няма да бъде разрешен така, че отново да има възможност за нарастване на шансовете за съставяне на правителство, изказа мнението си политологът.

Доц. Инджов бе категоричен, че ваденето на случая „Джемкорп“ е опит за отклоняване на вниманието:

„В неизгодна ситуация са ГЕРБ, ДПС и БСП. Има много силна реакция не само в социалните мрежи, но и в критичните медии към бившето статукво спрямо решението за хартиената бюлетина и въобще спрямо направените по среднощ промени на Изборния кодекс. Има голяма вероятност да бъде съставена комисия, която да се опита да разгледа в една по-спокойна атмосфера промените в Изборния кодекс преди окончателното им гласуване. Има обаче и опасност тази комисия да се превърне в поредната говорилня и решението на проблема да се отложи до края на декември, когато поради липса на разбирателство ще се очертае още по-ясно перспективата за предсрочни избори“.

Доц. Инджов смята, че „Демократична България“ имат сериозни аргументи да искат президентско вето върху промените в Изборния кодекс. Според него обаче има две големи неизвестни във връзка с този въпрос:

„Дали президентът ще наложи такова вето, ако то бъде поискано, и на кого ще връчи третия мандат. На него никак не му е лесно в тази ситуация. Той трябва под една или друга форма да балансира между създалите се два лагера, търсейки най-доброто решение за България“.

Политологът категорично изключи възможността „хартиената коалиция“ да се превърне в управленска с първия мандат. Това би означавало публично самоубийство на Корнелия Нинова като политически лидер, обясни той. Според него Нинова няма да отстъпи по отношение на хартиената бюлетина. Това поведение на БСП се превръща във въпрос на чест за партията и ръководството ѝ, смята той.

България има голяма нужда от нова прогресивна лява политическа формация, в която водещи фигури трябва да бъдат неизхабени и некомпрометирани в политиката лица, изказа мнението си доц. Инджов. По думите му обаче към момента е много рано да се каже дали ще се появи алтернативна левица.