Доц. Велислава Димитрова: Вирусите не се лекуват с антибиотици

„Антибиотиците са много важна група лекарствени продукти, които имат огромна роля и значение в развитието на човешката популация в глобален аспект. Когато те са показани и са подбрани за конкретната бактериална инфекция, те в определени ситуации са животоспасяващи“, изтъкна за БНР доц. д-р Велислава Димитрова – началник на Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Лозенец“. И още:

„Много важно за антибиотиците е правилната дозировка и да са съобразени с бъбречната и чернодробна функция, така че, те са незаменими. За щастие, все още голяма част от бактериите проявяват чувствителност към тях. Но последните години се забелязва тенденция при фармацевтичната индустрия за спад в производството на нови антибактериални антибиотични продукти. Но все пак все още разполагаме с такива, които имат висок процент успеваемост при усложнения.

Антибиотиците са показани единствено и само при доказани бактериални инфекции и съобразено със клиничното състояние на пациента и съпътстващи болести на отделителната и или чернодробна функция. Проблемът е, че има колеги, които обясняват на пациентите, че всяка вирусна инфекция проправя пътя на бактериална. Вирусите не се лекуват с антибиотици. Прилагат се общоукрепващи, имуностимулатори, витамини – това е лечението за вирусна инфекция.

Но често общопрактикуващи лекари или клиницисти предписват още в началото курсове антибиотично лечение. Това е широка практика. Още по-жалкото е, когато пациентите се самолекуват.

Антибиотичното лечение има висока степен на успеваемост, ако е изчислена дозата, продължителността и да спазим алгоритмите в лечението с антибиотици. То е строго индивидуално, съобразено и с причинителя, и с болния, с бъбречно-чернодробна функция, така че лекарят е отговорен, но и пациентът също, но самолечението е изключително вредно. Много е хубаво, че е забранена продажбата на антибиотик без рецепта, но аз все пак съм виждала как пред мен хора си купуват лекарството без рецепта…“, заяви още доц. Димитрова.

„Антибиотиците коренно променят медицината, навлизайки в клиничната практика през 1945 година. Докато бях директор на НЦЗПБ глобата за аптекар, продал антибиотик без рецепта беше 1000 лв. индивидуално. Лекарят изписващ антибиотик, трябва да е наясно кои група микроби ще лекува, второ в засегната тъкан на пациента, каква ще е концентрацията на антибиотика, където той ще действа. Има терапевтично ръководство как се прилагат антибиотици в доболничната и болничната помощ.

До преди три години бяхме на едно средноевропейско ниво по консумация на антибиотици в болничната и доболничната помощ. Сега за 2021 г. сме на второ място, а това е много лошо. В болничната помощ сме на първите три места с Румъния и Гърция. Това не е добре, защото разумното консумиране на антибиотици е от огромно значение за общественото здраве“, съобщи проф. Тодор Кантарджиев – микробиолог и бивш директор на НЦЗПБ.

„Последните години в болниците се използват прекомерно много трета генерация антибиотици и вместо да си вземе поука започнахме с трета генерация да лекуваме и в доболничната…И така стигаме до бума на антибиотичната резистентност…Вместо да се лекува с по-старите и по-добри антибиотици при болно дете с ангина, например, този антибиотик ще действа само на микроба, причинител на ангината, тогава този антибиотик ще е най-ефективен и той няма да убие всички микроби в червата на това дете, освен, че този антибиотик ще и най-евтин. И когато се използват широкоспектърните антибиотици от тези милиарди микроби ще останат живи само тези, които са нечувствителни към антибиотика. Тези микроби отиват в околната среда и ако попаднат при пациент в интензивно отделение, като при д-р Мутафов, то просто на този пациент антибиотиците няма му действат“, поясни още проф. Кантарджиев.

По думите му децата, лекувани в малка възраст често с антибиотици, нямата по-слаба имунна система от други, които не са приемали често антибиотици.

През 2050 г. се очаква починалите от нелечими с антибиотици инфекции ще бъдат повече от починалите от злокачествени заболявания, допълни проф. Кантарджиев.

„Доста често в нашето отделение се сблъскваме с пациенти, които са преминали през няколко антибиотични лечения. Те постъпват в тежко септично състояние, тежко инфектирани пациенти и по правило такива пациенти трябва до 6 часа от пристигането си започнат антибиотично лечение, защото вероятността за смърт е много висока“, поясни за БНР д-р Ясен Мутафов – началник на Отделението по интензивно лечение в УМБАЛ „Лозенец“.

„В тези случаи се започва с широкоспектърен антибиотик, като задължително се вземат и съответните проби, за да може да бъде насочена терапията. Заради бума на антибиотичната резистентност в световен мащаб има правила за употреба на антибиотици. А пациентите ги ползват често, защото в съвремието всеки иска по-бързо да се оздравее и да си водим нормалния живот, а не да изчакаме, докато се оправим.

Трябва да се каже също, че вирусната инфекция при пациент с хронични заболявания, със слаб имунитет, често след вирусна инфекция се развива и бактериална и при тези групи хора се дава след няколко дни и антибиотик – но това трябва да е само по преценка на лекаря“, категоричен е д-р Мутафов.