Домашен ликьор от чесън бори лошия холестерол

Чесънът от векове се използва не само като подправка за различни ястия, но и като лекарство, което помага при превенцията и лечението на множество заболявания. Само една глава чесън съдържа повече от 400 полезни съединения.

Консумацията му може да премахне чревните паразити, да намали кръвното налягане, да пребори вируси и бактерии и дори да предотврати развитието на рак. Един от най-силните лекове с чесън е домашният ликьор. Чрез него ще се отървете от излишните соли в тялото, ще укрепите имунната система, ще подобрите храносмилателния процес, ще пречистите кръвта и най-вече ще свалите нивото на холестерола. Така кръвоносните съдове ще заякнат и ще повдигнете общия тонус на организма.

За целта голяма глава от чесън се намачква в хаван или се нарязва много фино. Може да използвате и преса за чесън. Получената каша се поставя в стъклен съд (по-добре е да се ползва бутилка или буркан от тъмно стъкло) и вътре се налива 1 литър червено вино, по възможност домашно. Съдът се затваря плътно и се оставя на хладно и тъмно място за 7-10 дни.

Всеки ден ликьорът трябва да се разклаща. След изтичане на определения период се прецежда. Необходимо е да се съхранява в хладилник. Пие се по 15 мл три пъти на ден преди хранене в рамките на месец.