Добричлийка подари 25 000 канадски долара на ало-измамници

Жена от Добрич предаде 25 000 канадски долара (над 35 000 лева) на телефонни измамници, каза за БТА говорителят на Районна прокуратура Даниел Илиев. Сигнал за случая е подаден в 19:20 часа на 23 ноември от служител на Първо районно полицейско управление.

В същия ден, в периода между 14:00 и 18:00 часа, пострадалата получава обаждане на домашния си телефон от жена, представяща се за полицай.

В разговора тя обяснява на потърпевшата, че се извършва специализирана полицейска операция за залавяне на престъпна група и иска от нея съдействие.

Последва втори разговор с непознат мъж, представящ се за началника на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи в Добрич. Той заявява на пострадалата, че тя трябва да предаде всичките пари, които съхранява в дома си. Мотивирана от това, че смята, че помага на органите на реда, жената събира спестяванията си и ги изхвърля през прозореца в торба.

По случая е образувано досъдебно производство за измама, допълни прокурор Даниел Илиев. По думите му тази схема е най-разпространена, заедно със сюжета за пострадал близък, който спешно се нуждае от средства за лечение.

„От месец септември почти всяка седмица имаме случай на телефонна измама, а през последната една седмица – от 21 ноември насам, всеки ден имаме такъв случай“, допълни той.

Говорителят на Районна прокуратура – Добрич припомни, че „няма как държавна институция като полицията да иска пари от граждани за разкриване на каквито и да е престъпления“.

Той призова жителите на областта, когато получат обаждане от непознат, чуждестранен или скрит номер или пък чуят един от гореописаните сюжети, незабавно да прекратят разговора и да подадат сигнал на телефон 112.

„Отправям и апел и към близки и роднини на възрастни хора да бъдат отговорни към тях, непрекъснато да ги наблюдават и предупреждават – ако трябва ежедневно, ако получават такива обаждания, да не откликват“, допълни прокурор Илиев.

Преди дни – на 22 ноември, 68-годишна жена предаде 610 лева след телефонен разговор с мнима полицейска служителка. На 15 ноември жена на 71 години от Добрич даде 3500 лева и 400 евро на неизвестно лице, поискало ѝ пари за лечението на неин роднина.

В началото на месеца 74-годишна жителка на Каварна се раздели с 8000 лева, поискани ѝ от непознат мъж, за да не бъде освободен нейният внук от работа. Впоследствие за съпричастност към измамата бе задържана и оставена в ареста 32-годишната П.Т. от Варна, чиято роля е била на „муле“.

Миналата седмица служители на Районно управление – Тервел задържаха 57-годишен за участие в телефонна измама, която ощети 89-годишен жител на общинския център с близо 9000 лева.