Днес настъпва пролетното равноденствие

Пролетното равноденствие настъпва днес и поставя началото на пролетния сезон в Северното полукълбо, съобщава БТА.

Какво се случва при пролетното равноденствие?

Когато Земята се движи около Слънцето, тя го прави под определен ъгъл. През по-голямата част от годината земната ос е наклонена или към Слънцето, или се отдалечава. Това означава, че слънчевата топлина и светлина попадат неравномерно върху северната и южната половина на планетата.

По време на равноденствието, земната ос и орбита се подреждат така, че двете полукълба получават еднакво количество слънчева светлина.

Думата „равноденствие“ (equinox) идва от две латински думи – aequi и nox, които означават „равно“ и „нощ“. Това е така, защото по време на равноденствие денят и нощта продължават почти еднакво време – макар че в зависимост от това къде се намирате на планетата, може да получите няколко допълнителни минути, отбелязва Асошиейтед прес.

Пролетта в Северното полукълбо – или пролетното равноденствието – настъпва между 19 и 21 март в зависимост от годината. Есенното равноденствие може да настъпи между 21 и 24 септември.

Какво се случва при слънцестоенето?

Слънцестоенето отбелязва времето през годината, когато Земята е с най-голям наклон към или от Слънцето. Това означава, че двете полукълба получават много различно количество слънчева светлина и че дните и нощите са най-неравномерни.

По време на лятното слънцестоене в Северното полукълбо горната половина на Земята е наклонена към Слънцето, което води до най-дългия ден и най-късата нощ в годината. Това слънцестоене се пада между 20 и 22 юни.

В същото време, при зимното слънцестоене Северното полукълбо се отдалечава от Слънцето и това води до най-късия ден и най-дългата нощ в годината. Зимното слънцестоене настъпва между 20 и 23 декември.

Това са само два различни начина за разделяне на годината. Равноденствията отбелязват началото на пролетта и есента, а слънцестоенето поставя началото на лятото и зимата.

Метеорологичните сезони се определят от времето. Те разделят годината на тримесечни сезони въз основа на годишните температурни цикли. Според този календар пролетта започва на 1 март, лятото – на 1 юни, есента – на 1 септември, а зимата – на 1 декември, припомня Асошиейтед прес.

Астрономическите сезони зависят от движението на Земята около Слънцето.