Директорът на СДВР: Няма полиция в света, която да остави вандали да трошат столицата

Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожават имуществото в центъра на която и да е столица. Това заяви на брифинг след снощните сблъсъци в София директорът на СДВР Любомир Николов.

Заместникът му Стефан Иванов определи сблъсъците от четвъртък вечерта като „безпрецедентна агресия”. Той припомни и как е протекъл самия протест и обясни защо се стигна до вандалски действия от страна на недоволните. „Ако нужно, ще сезираме прокуратурата”, закани се зам.-директорът на Столичната полиция.

Равносметката – тридесет и трима задържани, сред които и непълнолетни лица.

„Предотвратихме организираното внасяне на пиротехника. След започване на протеста, в един момент, протестиращите без никаква предпоставка за техните действия от наша страна, агресираха до голяма степен. Това беше безпрецедентна агресия. Нашия кордон, на първа линия, беше без предпазно оборудване. Протестиращите започнаха да чупят пътната инфраструктура – павета, плочки, паркинг елементи и да увреждат частните автомобили, паркирани по протежение на улицата и с това застрашиха живота и здравето на служителите, а и на самите тях“, това съобщи на брифинг зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов.

„Тежките предмети, които хвърляха, падаха и по техните глави. Затова предприехме мерки за разпръскване на тълпата с, цел опазване на всички хора, които бяха на място. Водното оръдие – при него, няма физически контакт при полицейските служители и протестиращите. Нормалните граждани, които нямаха за цел да трошат, се оттеглиха. Група фенове от различните фракции на отборите, които са исторически враждуващи помежду си, започнаха да се оттеглят в посока „Васил Левски“. Запалиха един полицейски бус, като част от лицата се насочиха към министерство на младежта и спорта. В тази посока, чупейки всичко, което им попадне, запалиха кофи за смет, те се отправиха в заведение, където бяха и задържани“, каза още той.

„Има пострадали полицаи. Постоянно излизат допълнителни бройки. Относно клиповете в социалните мрежи – ние сме се самосезирали и ще вземем всички мерки по дисциплинарен ред и ако е нужно ще инициираме и прокуратурата“, каза още той.

„Не бяхме ли предприели тези действия – щеше да има жертви и самият град щеше да пламне“, каза Иванов.

„Във вчерашната вечер задържаните са 33, от тях имаме непълнолетни лица. Провокаторите се проявиха, когато компактната група стана над 4000 души. Имаше доста напрежение и започнаха вандалските прояви – пиротехника, запалителни ракети. Имахме информация, че се подготвят за „коктейли Молотов“, допълни Иванов от СДВР.