Димитър Ганев: Битката е вътре в сглобката, а не за игра извън нея

Няма как да се очаква революционна промяна в електоралните нагласи – не защото ситуацията в страната не е динамична и няма имиджови щети за няколко от формациите, а защото активните гласоподаватели вече са останали изключително нисък брой.

Това обясни в интервю за БНР Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“.

„Електоралната картина в момента по-скоро говори за съотношението между твърдите ядра. Голяма част от електоралната периферия се е оттеглила и отказва да упражни правото си на глас. Именно затова през последните няколко месеца не виждаме размествания.“

Ганев обаче вижда в изследванията потенциал за подкрепа на нова формация, която може да промени тази картина.

Ръстът в отрицателните оценки за кабинета не би трябвало да изненадва, смята той. По думите му, „ако има ротация, тя без съмнение ще даде някакъв тласък, ще презареди, малко или много, това мнозинство“, като „по всичко личи“, че новият кабинет няма да стане само със смяната на министър-председателя.

Всяка от формациите в управляващото мнозинство се стреми да излезе в по-силна преговорна позиция преди ротацията, изтъкна Ганев. Според него навлизаме в период на търсене на нови баланси, различни от тези, когато беше съставена сглобката.

„Всеки скандал, който се разразява, ще бъде в този контекст. Бюджетът ще бъде в този контекст. Конституционните промени ще бъдат в този контекст.“

В момента нито eдна от формациите в мнозинството няма интерес то да се разпадне, обобщи политологът в предаването „Преди всички“.

„Битката е по-скоро за баланси вътре в сглобката, а не за игра извън нея.“