Денков с призив към министър Калин Стоянов: Издирете провокаторите!

Премиерът Николай Денков отправи призив към вътрешния министър Калин Стоянов и Министерство на вътрешните работи преди началото на заседанието на Министерския съвет.

„Налага се отново да се върна към темата за сблъсъка между полицаи и протестиращи. Отново искам да подчертая, че преобладаващото количество от протестиращите използваха тази възможност, която имат по закон и по право да протестират, когато не са съгласни с решенията на определени институции, но сред тях имаше провокатори, които предизвикаха полицията и заради това имат огромна вина за това, което се случи. Тези провокатори трябва да бъдат издирени, разследвани и където трябва осъдени. Това е задължение на полицията, на разследващите органи и на прокуратурата. Огромна част от полицаите изпълниха своя дълг така, както трябва да го направят и могат да послужат за пример, но и сред тях имаше такива, които превишиха правата си, които използваха насилие, без да е необходимо, затова те също трябва да бъдат разследвани и наказани“, посочи Денков.

Той заяви, че от министъра очаква доклад, в който да са описани всички подадени сигнали.

„В тези сигнали ясно да е оказано кое от лицата, които ги е предизвикало, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се оаква да очаква да получи. И от друга страна – по всички сигнали, свързани с насилие от полицаи, искам яснота които са полицаите, как са разследвани, какъв е резултатът и тези, които са превишили правомощията си, да бъдат уволнени от службите, тъй като нямат място в МВР“, посочи премиерът и допълни: „Налага се да го кажа отново, защото изказванията, които чувам от последните дни, ме карат да си мисля, че министерството отново е тръгнало в грешна посока“.

Не можем да очакваме от журналистите да ходят с каски на протестите, това не е бойна зона, каза още той.