Двоен убиец се бори за по-ниска присъда, много му бил затвора

Йордан Таков, който застреля двама свои съдружници – баща и син, обжалва наложената му от Окръжен съд – Пловдив присъда от 20 г. затвор. Близките на убитите Васил и Христо Ботеви също са недоволни от наказанието и искат той до живот да остане зад решетките. Делото ще се гледа днес от апелативните съдии в Града под тепетата.

Трагедията се разигра на 26 ноември 2019 г. в склад на ул. “Борба” в Пловдив. След като проехтели изстрелите, минувачи се обадили в полицията, а униформените пристигнали за минути. В помещението заварили два трупа, а Таков бил арестуван пред склада. С едната от жертвите – Васил, се познавали от деца. През 2015 г. Таков, Христо Ботев и съдружникът им Иван Нейчев регистрират фирма “Сити Груп 1 БГ”, която се занимава с рециклиране на кафе-автомати. Вземат склада на ул. “Борба” и развиват бизнеса си. Имат и фирма за поставяне на вендинг-автомати. Първоначално всичко върви добре, но след 2-3 години бизнесът зациклил, а печалбите намалели драстично. От последния финансов отчет на дружеството става ясно, че годината е приключена на загуба. Между съдружниците започват чести спорове и скандали. Напрежението екскалира на фаталния ден.

Христо и баща му Васил поискали определена сума за фирмените дялове, скарали се, дори се стигнало до сбиване. Йордан Таков изкарал законно притежавания си пистолет “Макаров”, за който имал разрешително едва от няколко месеца, и започнал да стреля, без да се поколебае. Всяка от жертвите била покосена с по два куршума, а пети патрон останал в цевта на пистолета. Когато пристигнали полицаите, той твърдял, че е гърмял при самоотбрана. Това е тезата и на защитата му досега. Според прокуратурата обаче, Таков е действал с умисъл.

По делото са разпитани множество свидетели, иззети са веществени доказателства. Заключението от изготвената балистична експертиза на вещите лица е, че не се касае за безразборна стрелба, както Таков е заявил при разпитите.