Двама от българите, арестувани за шпионаж в полза на Русия, са членове на БСП

Историята около ареста на трима българи в Лондон, заподозрени за шпионаж в полза на Русия, обрасна с политически сюжет. Причината е участието на двама от задържаните в изборни комисии за български избори. Има ли партийна връзка в този случай?

Двама от тримата българи, арестувани във Великобритания за шпионаж в полза на Русия – Катрин Иванова и Бисер Джамбазов, са били привърженици на Българската социалистическа партия (БСП) през 2016 г., съобщи „Свободна Европа“.

Сергей Станишев, по това време евродепутат и председател на партията на европейските социалисти, лично е връчил книжка за членство в БСП на Джамбазов на 3 март 2016 г. в Лондон. Това се вижда на снимки от събитието, публикувани във Фейсбук профила на Станишев. Моментът, в който Джамбазов взима членската си книжка, е запечатал вдясно от него и Катрин Иванова.

Свободна Европа потърси Станишев по телефона и със съобщение, но публикуването на статията той не отговори на молбата за коментар.

Катрин Иванова, Бисер Джамбазов и Орлин Русев са арестувани в Лондон за шпионаж в полза на Русия още през февруари. Това се разбра от публикация на Би Би Си едва през изминалата седмица. Те са обвинени в притежание на фалшиви документи за самоличност с цел „неправомерни намерения“. Смята се, че тримата са били използвани за провеждане на операции по наблюдение в Лондон, Германия и Черна гора. Делото им в съда в Олд Бейли в Лондон е насрочено за януари 2024 г.

Темата дали задържаните българи са си взаимодействали с български партии беше повдигната, след като се разбра, че двама от тях – Джамбазов и Иванова, са участвали в организацията на български избори в Лондон в периода 2015 – април 2021 г. Те са били членове на секционни избирателни комисии (СИК) в Лондон на поредица от вотове.

По закон парламентарно представените в България сили подават имената за членове на СИК, но за местата за гласуване зад граница често не достигат хора. Тогава комисиите се попълват с кандидати от местните български общности, подадени чрез дипломатическите представителства на страната. Няма изискване за партийна принадлежност за членовете на СИК, няма и ограничение.

“Бисер винаги е участвал като част от общността, никога не е бил номиниран от партия“, каза пред Свободна Европа Атанас Цветански – българин в Лондон, който е бил член на същата секционна комисия, на която Джамбазов е бил председател на парламентарния вот през 2021 г.

Той допуска, че от българското посолство в британската столица може да са поканили Джамбазов и Иванова да помагат за изборната организация, защото двамата имат и платформа за подпомагане на българи във Великобритания с безплатни езикови курсове.