Гробари рекетират близките! Ограбват мъртвите и дават дрехите им на магазини

Търговия с гробни места, рекет, изнудвания, твърдения за обрани трупове и заря в Централните софийски гробища, разкри разследване на журналистката Вероника Димитрова по NOVA. До тези подозрения се стига след запис, на който се искат 3000 лв. за „запазване на гробно място“. Но такова понятие в закона не съществува.

Екипът на телевизията проверява на място и вижда, че служителите на гробищата са си пуснали заря на метри от опечалените, докато тече погребение.

И още, оказва се, че от всичко се прави бизнес – от телата на починалите се сваля абсолютно всичко – златни накити и зъби, дрехите се свалят преди кремация и се дават в магазини за втора употреба. Абсолютно всичко се продава. Жалбите, които постъпват към администрацията на гробищния парк, биват изхвърлени.

За случая сигнализира Галин Цоков, син на починала. Той показва запис, на който гробарят Борислав Методиев му иска 3000 лв., за да запази гробно място до неговата майка. В противен случай се заканва да извика багер и да го разруши. След като прави видеоматериала, Галин отива при директора на Централните софийски гробища, за да подаде сигнал.

„Видимо не беше изненадана, че стават такива неща там. Обясних ѝ, че има хора, които искат пари, аз имам компромати и попитах, ако подам сигнал, тя готова ли е да ги махне. Тя отговори, че много ниска им е била заплатата и те са си намерили начин да изкарват допълнително. Каза ми: „Ако ги изгоним, няма кой да работи”, разказва Цоков.

При пристигането си екипът на NOVA заварва служителите да се забавляват, наблюдавайки заря. Когато Методиев ги забелязва, прави опит да ги нападне, в изключително агресивното си поведение той отрича да е взел парите, но става ясно, че ги е поискал.

Директорката на софийските гробища Яна Паскалева отрича да знае за случая и да е изричала думите, че са ниски заплатите и няма работници. След настояване от страна на NOVA, директорката вика Методиев и изисква писмени обяснения от него. Паскалева уволнява гробарят и наказва, със забележка колегите му.