Гриша Ганчев разказа за най-трудния си трансфер

Съсобственикът на ЦСКА Гриша Ганчев определи трансфера на Радостин Кишишев в Литекс като най-трудния в управленската си кариера в подкаста „Код Спорт“. Бившият национал беше привлечен при „оранжевите“ през януарския прозорец на 1998 година.

„Порточанов (б.р. – бившият шеф на Нефтохимик) го дал на Бурса под наем, прибрал някакви пари, но искам да подчертая – „много честен президент“, да не си помислите нещо. И аз отивам с мой приятел в Турция и виждаме един български турчин, който каза, че Кишишев не е щастлив в Бурса. А той наистина ми беше много любим човек, докато играеше в Бургас. И на другия ден Тинката кацна в хотела ни. Питах го иска ли да го откупим от Бурса. „Това, ако го направиш, цял живот съм ти благодарен“. И се започват едни саги. Два пъти ходя до Бурса, разправии и накрая милион и половина долара им превеждаме и го взимаме. Обаче Порточанов завежда някакво дело тука, хваща, Бог да го прости Вуцов, заплашва Батето Славков, съюзява се с Томето Лафчис. Бяха огромни врагове, но трябва да се съюзим, да го приключим тая „мутра селска“. Спомням си, че ние водихме много точки на полусезона на Левски и Цецо Зеленски ми казва: „Имаме проблем“.

А ние сме платили незапомнени пари за Кишишев по онова време. Аз викам: „Да си гледат работата, виждах се със Славков“. А Батето много ме обичаше: „Грегъри, здрав да си, дай едно шише тука“ (смее се). И минава известно време, идва един германски адвокат и ми казва: „Гриша, заведи дело във ФИФА, защото е дебела работата. Ще ти вземат играча, точките и ще пиеш една студена вода“. Кой ще ми вземе играча – Порточанов. Както и да е, заведох дело и на осмия месец ФИФА отсъди за мен. Защото аз ги оставих да се разбират между Бурса и Нефтохимик.

В крайна сметка Вуцата ми отне точки и го играхме на фотофиниш първенството. Но не съжалявам, защото Тинката много го обичам. Има няколко играчи, минали през мен, които са ми много в сърцето. Единият, когото го плюе цяла България заради мен – Куцото пиле (б.р. – Стойчо Стоилов), какъв боклук бил и т.н. Тинката и да не изреждам още. Но те бяха друга категория играчи, сега вече не се раждат такива. Те първо и можеха да пият. Седнат цяла вечер пият, после цял ден тренират, все едно, че не са пили. Второ, са последните, останали от старото време, възпитани в спортен дух, а не в предателства, шуробаджанащини и такива работи“, заключи Ганчев.