Гратисен период за е-рецептите до 1 април? Дотогава – и на хартия

Ще има гратисен период за електронните рецепти вероятно до 1 април. Това каза пред журналисти в Панагюрище министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков при откриването на първото болнично вертолетно летище в България.

Той припомни, че в петък ще се проведе среща за електронните рецепти с премиера Николай Денков, с представители на съсловните организации, на Българския лекарски съюз и на фармецевтите. „Ще предложим един вариант, който да удовлетворява всички. Така че да има и възможност на хартия, и възможност на електронна рецепта“, заяви министър Хинков. И допълни, че процесът е подготвен, така че самите ползващи рецептите да видят предимствата на електронния вариант, пише БТА.

Според здравния министър няма натрупано напрежение в системата заради електронните рецепти. „Имаше напрежение в началото, като всяко ново нещо, което изисква промяна на ежедневни действия. Особено пък свързани със закупуване и отпускане на лекарства, но нещата се уталожват и сега“, каза министър Хинков. И информира, че над 70% от електронните рецепти, които са изписани, се изпълняват.

„Но ние търсим съвсем друг ефект, казахме го няколко пъти – да се борим с антибиотичната резистентност, защото това е по-големият проблем“, подчерта министърът. По думите му проблемът съществува и в Европа, но в България няма създадена нагласа, че антибиотиците не са бонбони.

Министърът каза още, че има наблюдения за лекарствен туризъм заради електронните рецепти, но това е рядкост. „Има лекарствен туризъм тогава, когато липсва лекарство. А когато то е налице и се изписва по определения ред, не бива да има такъв туризъм и няма да има“, коментира Христо Хинков.

В МБАЛ „Уни хоспитал“ в Панагюрище днес беше открито първото лицензирано болнично вертолетно летище, от което ще се изпълняват полети за спешна медицинска помощ по въздуха. Спешното отделение на МБАЛ „Уни хоспитал“ отговаря на най-високото на компетентност и наличието на болнично вертолетно летище е допълнителна възможност за навременно транспортиране на пациенти с политравматични състояния, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, информираха от болницата.