В 19-и век ли сме?! София още се чисти с метли

В София продължава да е на почит метлата. Тя властва по улици, подлези, градини, спирки и алеи. Десетилетия я размятат служителите на различни фирми, спечелили обществени поръчки за милиони, и няма изгледи да излезе скоро в пенсия. Механизираното почистване не е непознато на кметството, но все още е далеч от доминиращо присъствие по пътните настилки на града, сочат отчетите по план-сметките за чистота през последните години, пише в. „Дума“

Новото разпределение на средствата за почистването на столицата за следващата година бе представено наскоро от ръководството на кметството и е на дневен ред за обществено обсъждане до 3 декември. Едва след това докладът ще бъде разпределен по ресорните комисии и ще влезе за обсъждане и приемане в Столичния общински съвет.

Общината отново се кани да дава рекордни суми за борба с мръсотията със съмнителен ефект, показват сметките. За следващата година ръстът на средствата, които ще се изразходват в тази област, е с 22,5 милиона лева повече от настоящата или с близо 40 милиона лева повече от предходната.

Над 260 милиона лева се предвижда да се дадат на почистващи фирми за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване, за проучване, изграждане, поддържане и закриване на депата или други инсталации за отпадъци. Доколко е ефективно харченето им – вижда всеки: мръсни тротоари и градинки, затрупани контейнери за смет, ежегодно изненадани от снега общински служители.

А метлата е непобедима в центъра. Тя илюстрира отлично какъв е шансът на софиянци да се измъкнат от общото бунище и да открият по-практичен и съвременен начин за употреба на парите им. За деветте месеца на тази година са изметени ръчно 846 000 дка площи, а механизирано – близо три пъти по-малко – 261 000 дка. Механичното почистване е намаляло с почти 30 на сто в сравнение със същия период на 2021 г. Парите за тази дейност също бележат спад – от 2,8 млн. лева на 2,1 млн. лева за тези две години. В плановете нещата обаче изглеждат далеч по-оптимистични и за следващата година пак се предвиждат повече площи за почистване. Резултатите ще видим в бъдещия отчет.

Столичната община е решила да даде и 3,8 млн. лева допълнително на фирмите, които събират и извозват отпадъците. Дружествата, свързани с братя Домусчиеви, Румен Гайтански-Вълка и консорциуми около „Титан“, вече ще си делят 78 млн. лева. годишно. Те спечелиха последните две рекордни обществени поръчки, за да се наместят удобно и постоянно на този доходен пазар.

Според предложената от управляващите план-сметка за чистотата за поредна година столичани няма да плащат по-висока такса смет. Тя остава 1,6 промила върху данъчната оценка за недвижимите имоти на гражданите и жилищните имоти на предприятията, и 10 промила върху отчетната стойност за нежилищните имоти на предприятията. В предходни години общинските съветници от БСП предлагаха таксата да бъде намалена с 10 на сто заради по-голяма от предвидената събираемост по това перо, но идеята така и не беше одобрявана.