В Разград избраха Кралицата на Панаира на киселото мляко

Алейна Осман е тазгодишната Кралица на Панаира на киселото мляко в Разград. Нейни подгласнички станаха Туана от Турция и Вивиан от Хавай, съобщава БТА.

Кралицата на 21-то издание на културния празник е завършила Профилираната природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Разград. Избрала е да продължи образованието си в университет в Холандия, където ще учи бизнес мениджмънт. С танци се занимава от повече от десет години и смята да продължи. Тя призна, че не е очаквала да спечели титлата, но по думите ѝ „се чувства уникално“. Тя добави, че много обича да яде кисело мляко и ще рекламира продукта и сред своите познати и състуденти в Холандия.

В конкурса, който традиционно съпътства Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествените занаяти в Разград, участваха двойки от фолклорни групи от Разград, Хавай, Турция и Индия. Надпреварата се състоя пред Общинския културен център, където освен участниците от различните фолклорни състави, се събраха много разградчани и гости на града. Конкурсът протече в три етапа. Първият беше шеговито представяне на кандидатките за короната с изпълнение от собствените им групи. След това момичетата дефилираха със своите национални костюми, като изпълниха и по един танц, а последният тур беше изпълнение на български народен танц.

Победителките бяха определени от жури в състав Калоян Георгиев – диригент на оркестъра на Капанския ансамбъл, Димитър Стойков – треньор в Детско-юношеската школа на „Лудогорец“ и Исмаил Алишев – представител на фирма ИРАТ 2000 ЕООД. Фирмата е един от най-големите дарители, заедно с Денис Рафетов във всички благотворителни инициативи в последните години. Такава инициатива е подкрепена и тази година. Тя е „Заедно за Марти“ в подпомагане лечението на 18-годишния Мартин Христов.

Димитър Стойков поздрави момичетата, като подчерта, че изборът е бил много труден. „За нас всички сте победителки, защото се справихте с всички задачи, и не на последно място – показахте по прекрасен начин вашата култура“, се обърна към участниците Стойков.

Короната бе поставена на главата на новата кралица на панаира от заместник-кмета Добрин Добрев. Победителката и подгласничките получиха също букет цветя и подарък от зам.-кмета.

След снимки с публиката Кралицата на панаира и подгласничките ѝ поведоха първото дефиле на художествените колективи, които в три поредни вечери ще изнасят концерти. В първата фестивална вечер сцената ще бъде прозорец към фолклора на Турция, Хавай, Индия, в програмата със свои изпълнения ще участват и разградските танцови състави „Абритус“ и „Елбетица“.