В Богдан е ад, над 2 метра е водата в къщите, десетки са блокираните

В откъснатото от света и потопено село Богдан бедстват хора от над 50 къщи. Сред тях и журналистът от БНТ Станислава Христозова и операторът Цветан Цветков.

За първи път ставаме свидетели на подобно бедствие в Подбалкана. Първоначално си помислихме, че това е поредното наводнение в община Карлово. Воден ад в Подбалкана – ако кажем, няма да преувеличим“, казва Станислава Христозова.

Тя е трябвало да мине през Московец и Богдан, но се оказало, че мостът е отнесен. Върнала се е през Карлово и е минала през Дъбен и Войнягово. Пътят до Богдан все още не е бил отнесен. Автомобилът й е спирал на няколко пъти заради наводнени участъци. В момента, в който е влязла в селото – път вече е нямало.

„Улици не се виждаха. Хората бяха – кой където може – търсеше спасение, чуваха се викове на животни. Видяхме екипи на пожарната, полицията, общинска администрация, които помагаха. В началото на селото водата стигаше малко над два метра до доварите. Там се оказа, че е най-сериозно положението и бедстват над 10-15 души. Отидохме в централната част на селото, където станахме свидетели на нещо невиждано до момента – докато се опитваха да спасят 80-годишна жена в една от къщите – бяхме свидетели на истински ужас – огромна вълна връхлетя върху нас. Всички се разбягахме“, казва Станислава.

Хората са избягали от бедствието, но са останали блокирани в един участък от селото.

„Очакваме и ние да бъдем евакуирани и спасени, както и десетките хора, които се намират в тези населени места“, казва тя. Ако водата спадне, има възможност за евакуация през един от черните пътища на село Каравелово, където има мостово съоръжение, което да бъде разчистено.

Previous post Антон Кутев е откровен: Преговаряме за доставка на газ с „Газпром“
Next post Българин спи от векове в пещера в Тибет