Въстанието срещу БФС: Погром в центъра на София!

Футболните фенове, протестиращи срещу БФС и Боби Михайлов, превърнаха центъра на София в същински Газа, след като се сблъскаха със силите на реда.

При ескалацията на напрежението между футболните фенове и органите на реда има четирима пострадали. Има и арестувани. Полицейски бус и кофи за боклук са подпалени на кръстовището на ул. „Гурко“. На място има пожарни и линейки. Според Нова телевизия задържаните са поне 10, а преди мача на контролните пунктове около националния стадион са иззети пистолет, боксове, палки и спрейове.

Временно е затворено движението по бул. „Цар Освободител“ от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ до бул. „Васил Левски“ и по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ от Орлов мост до ул. Граф Игнатиев“ във връзка с провеждането на футболна среща и протест пред Националния стадион „Васил Левски“. Превозните средства на градския транспорт са пренасочени по обходни маршрути, поясниха от МВР.

Автобусите идващи от „Младост“ и „Дружба“ са отклонени през кръговото кръстовище на тв кула по бул. „Алея Яворов“, бул. „Драган Цанков“ и бул. „Цариградско шосе“.

Тролейбусите, идващи от „Младост“ и „Дружба“ обръщат на кръстовището на 4-ти километър, а тези от кв. „Х. Димитър“ обръщат на кръговото кръстовище на паметника на Васил Левски и обратно по маршрута си.

Недоволството на запалянковците беше предизвикано в последните седмици в резултат на управлението на БФС и след серията от загуби на националния отбор, което пък доведе до вълна от скандирания „Оставка“ на футболните стадиони в България по време на мачовете в Първа лига в 18-ата минута, символизирайки 18-те години, в които Борислав Михайлов управлява БФС.

Футболните ултраси не пощадиха дори сградата на Министерството на младежта и спорта.

Общо 12 души са пострадали при протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз в София, който започна преди мача България – Унгария. По първоначална информация двама или трима човека от пострадалите са с по-тежки наранявания. Това съобщи БТА, позовавайки се на информация от Центъра за спешна медицинска помощ в София.

Няколко полицаи, както и няколко футболни фенове са пострадали при сблъсъците по време на протеста, съобщиха по-рано от МВР.

Има изпочупени витрини на магазини в района на ул. „Гурко“ и министерство на спорта.

„Футболни фенове са хвърляли павета по полицаи“, каза пред журналисти Стефан Иванов, заместник- директор на столичната полиция. По думите му не са допуснати слабости от гледна точка на организацията на охраната. Били са взети всички мерки.

„Протестът започна нормално, но в него участваха много огранизации на фенове, между които има стара вражда. Именно тя стана причина за ескалация на напрежението“, каза Иванов.