Възраждат ритуал на Ванга, помагал на бездетни жени да станат майки

Група жени се събраха в София, за да възродят стар мистичен ритуал на Баба Ванга, който помага за зачеване. Сеансът преминал под ръководството на Евгения Ласел. Практиката е известна като „наречени кукли“ и помага за забременяване и раждане на здрави деца на жени, които дълго време не могат да заченат.

Това е древен ритуал за придаване на сила на дадено благородно желание, чрез който избрани хора (знахари, шамани, баячки) са могли да въздействат и спомагат за изпълнението му. Такъв ритуал е извършвала пророчицата Ванга пред семейства, които дълго време не са имали дете. Ванга е искала от тях да ѝ занесат кукла, пелена и леген и с тези предмети е извършвала тайнството.

„Според мен това е вид „молитвено наричане“, чрез което Ванга е помагала на бездетни жени да заченат. Тя има тази сила, дадена ѝ свише, да помага за здраве, плодородие, добро. Ванга е помогнала на стотици семейства да се сдобият с рожба, а на хиляди е дала имена на децата и е станала тяхна кръстница“, казва Жени Костадинова, дългогодишен биограф на пророчицата.

Изработената кукла притежава магическата сила да привлече наречената над нейната мисъл и да я материализира. Прави се основно от плат – червено е задължително, а тялото на бъдещата „майка“ се сплита от бяла материя. Поради това този тип кукли се наричат ​​от славянските народи „мотанки“. По тях няма шевове, те нямат лица. Изработват се в скута на жената – не върху масата. Кръстът, който се поставя върху лицето на някои от куклите, е за Божия защита от влиянието на лошите духове.