Внимание! Психарите изпълзяха и се влошиха заради жегата

Известният психиатър д-р Васил Урумов, който се бори с най-тежките психози не само в амбулатория, но и в една от най-големите специализирани болници в страната – тази в гр. Нови Искър, издаде остро предупреждение заради жегите.

„Поради високите температури напоследък много хора се влошават психически. Ако забележите човек, който има неадекватно поведение или проявява агресия, и е опасен за себе си или околните, е важно да предприемете няколко стъпки:

– Уверете се, че самите вие сте в безопасност от непосредствена заплаха.

– Обадете се на тел. 112 и обяснете на диспечера какво се случва. Дайте точно местоположение и конкретно описание на лицето, как е облечено и какви действия извършва.

– Ако има други хора наоколо, се опитайте да ги предпазите/изведете от опасната ситуация, ако прецените, че това е безопасно за вас.

– НЕ предприемайте самостоятелни действия и не влизайте в конфликт, освен в случаите на неизбежна отбрана“.

Д-р Урумов съветва всички в социалните мрежи – да се пазят, да избягват излизането по жегите и да не носят стягащи дрехи, също като част от процеса по превенция на психозите.

Поначало менталните състояния се обострят през есента и зимата, но е научно доказано, че високите температури ги влошават драматично.

Д-р Урумов завършва Медицински Университет – София през 2013 година, специализира „Психиатрия“ във Военномедицинска Академия – София от 2017 до 2021 година.

Член е на Българскиям лекарски съюз; Има участия в множество конгреси, конференции и научни събития, както и сертификати за добра клинична практика за участие в клинични изпитвания.

Previous post Моторист пострада след гонка с полицията и удар в патрулка
Next post Генка Шикерова и Миролюба Бенатова пак са безработни, ТВ1 свърши парите