Внимание! Нова измама в Интернет източва банковите сметки чрез аватари

Появи се нов вид измама в Интернет. Тя е свързана приложения, които създават аватари и злоупотреба с лична информация. Още преди да бъде създаден виртуалният портрет, програмата изисква банковите данни на потребителя.

Киберекспертите призовават потребителите да бъдат внимателни, докато сърфират в Интернет и да не се доверяват на приложения, които изискват лична информация, защото много лесно може да бъде злоупотребена с нея.

През последния месец хит в мрежата станаха т. нар. „аватари“. Срещу заплащане мобилни приложения превръщат снимки на потребителите в митични или комиксови герои. Някои от тях изискват заплащане още преди да са изготвили аватара.

Потребители сигнализират, че са платили с дебитна карта преди да изпратят своите снимки, но след това не са получили заявените аватари. Опитите за подаване на сигнал остават безуспешни. Към този момент има множество сигнали на потребители, които не са успели да се сдобият с аватар, въпреки че са платили съответната сума.

Снимковият материал разкрива особен вид лична информация като: години, местоположение, занимания, друга информация, която може да се разбере от снимките, типът на устройството, има ли други хора и т.н. Час след събирането, може да се искат пари.

Освен с тези данни приложенията автоматично се сдобиват и вашите контакти, както и със съдържанието на СМС-ите в телефона. Киберекспертите призовават потребителите да бъдат внимателни, докато сърфират в Интернет и да не се доверяват на приложения, които изискват лична информация, защото много лесно може да бъде злоупотребено с нея.