Владислав Панев: Зимата няма да е мека, но сглобката стои стабилно

Каквото и да се реши на съвещанието на партията на г-н Борисов, ние сме готови за съответното решение. Сглобката в този смисъл стои стабилно. От друга страна има много предизвикателства, които тази зима ще се струпат на управлението. Зимата няма да е мека. Това каза съпредседателят на „Зелено движение“ и депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Владислав Панев в студиото на „Денят ON AIR“.

Гостът подчерта, че редица европейски държави вече влизат в рецесия. На мнение е, че ние можем да я избегнем, но ще има по-нисък икономически растеж.

„Щом държавният дълг на България е 5%, лихвите по кредитирането на българските банки ще бъдат доста по-високи догодина. От една страна ще имаме инвестиционна активност, която ще е по-слаба, от друга – заради изискванията на Маастрихтски критерии правителството задържа капиталови инвестиции. Намираме се в тежка ситуация икономически“, категоричен е депутатът.

Пред Bulgaria ON AIR Панев напомни, че ДБ още от самото начало е на мнение, че трябва да има писмено споразумение, за да е ясно как управлява правителството.

„Промените трябва да бъдат в начина на работа на кабинета. Най-големите реформи са нужни там, където имаше най-много протести. Има нужда от смяна на министри, но дали ще има смяна преди ротацията е отделен въпрос. Времето не е толкова дълго, за да видим кои се справят добре. Поставям висока оценка на акад. Денков. Той взема правилни позиции в ключови сектори. Дневният ред на правителството се изчерпва с Шенген, Еврозоната и Плана за възстановяване“, посочи съпредседателят на „Зелено движение“.

През следващите години партиите ще се учат да си партнират в управлението, прогнозира Панев.

„Процесите в ДПС са интересни. Конституционните промени са на дневен ред. Има и други решения. Пеевски сам се избутва на преден план, той като целта му е да демонстрира евроатлантизъм“, смята гостът.