Вече без каси в районните: Плащаме само с карта за нови документи

Плащането в брой, когато си изкарваме нови документи за самоличност, вече е преустановено във всички районни управления в София. Изключение прави само това на бул. „Княгиня Мария Луиза“, установи проверка на „Телеграф“.

В същото време в районните глобите към КАТ могат да се платят кеш на каса до съседното гише, от което дават формулярите за нова лична карта или шофьорска книжка.

Премахнати са всички каси. Дори да носите парите, не може да платите на място. Единственият вариант да се издължите на място за новите документи е с карта. Другите начини са по банков път, чрез „Български пощи“, през интернет или фирма за бързи плащания. И въпреки че това е въведено преди средата на годината, масово хората остават изненадани.

„Това означава, че след като веднъж се наредите на опашка, за да вземете формулярите за попълване, с които ви издават личната карта, трябва да излезете и да търсите банка. След като я намерите и платите, се връщате обратно в районното и отново чакате, за да ви снимат и да предадете вече попълнените формуляри с данните, както и бележките, че сте платили. Така на практика се оказва, че трябва да се чака два пъти на опашка“, разказа Ива от София, която искаше да изкара нови документи на себе си и майка си във Второ районно в петък. По думите й неудобство е също, че така задължително трябва да се плати и допълнителна такса за самия паричен превод.

В същото време точно до гишето, от което дават формулярите за нови документи, има каса, в която без проблем може веднага да платите глоба към КАТ. Не могат да ви преиздадат шофьорската книжка, ако имате неплатени санкции. Освен това, за да подадете документи за нова книжка, задължително ще трябва да занесете и медицинско, което се издава от личния лекар, припомниха служителите на едно от районните управления в столицата. И допълниха, че имат всякакви куриозни случаи – някои хора чакат 15 минути на опашка и накрая не могат да подадат документи за преиздаване на книжка, защото нямат медицинско. Други идват сега с изтекли книжки през 2020 година. Много са и случаите на загубени документи.