Вандали оскверниха храма Св. Пантелеймон в Княжево на… Хелоуин

В нощта на Хелоуин и в навечерието на Денят на народните будители вандали са осквернили фасадата и храмовата икона на църквата Св.Пантелеймон в кв. Княжево в столицата, известна като „храмът на белогвардейците“ в България, съобщава ФАКТИ.

Сутринта, на 1 ноември, историческият храм Св.Пантелеймон в квартал Княжево в София се събуди осквернен от вандали, разказа настоятелят на храма отец Димитър.

„Тази сутрин, след безумния празник на Хелоуин храмът е бил замерян с яйца. Повредена е и външната храмова икона на Св. Пантелеймон на фасадата на църквата. Всичко е в яйца, а храмът е след основен ремонт“, се оплака отец Димитър, който служи в култовата църква от няколко десетилетия. „Днес е голям празник. Честит празник на светите безсребреници Козма и Дамян. От 17 ч. днес в храма се служи и акатист на Свети Пантелеймон, а църквата е в това състояние“, добави свещеникът.

На камерите, монтирани на храма, ясно се виждат две момчета с качулки на приблизителна възраст между 13 – 15 години. Момчетата пушат цигари, вероятно с наркотични вещества, пред оградата на храма, след което по-малкият, облечен в светлоотразяващо яке започва агресивно, тенденциозно и преднамерено да замерва прозорците, фасадата и външната икона на храмовия покровител с множество яйца. Действието се развива между 3ч и 3.30ч през нощта, след което тийнейджърите напускат обекта, показват записите от камерите за видеонаблюдение в храма.

Храмът „Св. Пантелеймон“ е построен през 1923 г. от руските военни инвалиди, принудени да напуснат Родината си след октомврийските събития през 1917 г. Точната дата не е запазена в архивите. Знае се обаче, че това е станало през 1923 г. – годината, в която е построен и първият храм на белоемигрантската общност в Париж в предградието „Кламар“. Това са първите два храма, съградени от прокудените руснаци. „С този факт „Св. Пантелеймон“ става още по-ценен, още повече, че в България белоемигрантите намират своя втора родина“, казва отец Димитър.

Догодина историческата църква ще празнува своето столетие.