Валентин Радев за шпионския скандал във Великобритания: Поредната ни грешна стъпка

„Не е добре за имиджа на България, това е поредна грешна стъпка за България като лоялен член на ЕС и НАТО“. Така бившият министър на отбраната и на вътрешните работи Валентин Радев коментира пред БНТ шпионския скандал във Великобритания, при който стана ясно, че трима българи са арестувани.

„Има документирани неща и у нашите съграждани са намерени истински документи за самоличност. Добре е, че българската прокуратура се е намесила и ще разследва от наша страна“, каза той .

Според Радев сега е ход на дипломатите ни да съдействат за изясняването на случая и изчистването на образа на страната ни.

„Каквото и да излезе от това, външният ни министър е много добре запознат с евроинституциите, включително с работата в Англия. Имаме един отличен дипломат в лицето на Марин Райков, надявам се те да намерят баланса и да бъде обяснено каквото може, за да поизчистим образа си“.

По думите му арестуваните българи не са били на висши позиции и надали имат достъп до класифицирана информация, но остава съмнението за страната ни като надежден партньор.

„Там става въпрос за енергетика, един от тях е бил съветник, на експертна длъжност. По тази линия ние бяхме много зависими. Ние се надявахме много на ресурсите на Русия и по някакъв начин да я приобщим и този баланс беше изгубен, никой не е очаквал такава война в Украйна Това, че е свързано с енергетиката, не е добре“.

Валентин Радев коментира, че има покачване на напрежението в Черно море, но хората не трябва да се притесняват излишно.

„Постоянно има информация и от ВМС, и на сайта на Министерството на отбраната. Всичко това се следи, анализира се, министърът на отбраната каза опасност няма, но рисковете остават. Всичко това се следи и анализира и ние го анализираме с нашите партньори“.

Радев заяви, че България трябва да бъде лоялен член на ЕС и НАТО, за да може да очаква помощ от тях.

Previous post Не се разболявайте в Гърция, медиците не достигат
Next post Топ 3 на заплатите на директори на болници: 1 532 848, 955 636 и 810 143 лева годишно