„Българката“ Клаудия Шейнбаум е новият президент на Мексико!

Клаудия Шейнбаум, кандидатката на управляващата партия, печели категорична победа на президентските избори с 56 процента от гласовете, показват резултатите от екзитпол на агенция „Параметрия“, цитиран от Ройтерс.

Основният ѝ опонент Сочитъл Галвес остава далеч назад с 30 процента според същото проучване.

По-рано управляващата партия и медии обявеха Клаудия Шейнбаум за победител на президентските избори в страната в неделя. Телевизия NMAS и вестник „Финансиеро“ обявиха, че техните анкети показват, че Шейнбаум е победителка, но не посочиха конкретните данни от проучванията.

Лидерът на МОРЕНА Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата Мексико, че Шейнбаум побеждава с „много голяма“ преднина.

Най-големите избори в историята на Мексико, на които трябва да бъдат избрани близо 20 хиляди служители, са и най-кървавите в съвременната история на страната. По време на кампанията бяха убити 38 кандидати, включително местен кандидат, който беше прострелян смъртоносно в събота. Насилието засили безпокойството от въздействието на воюващите наркокартели върху демокрацията.

В изборния ден двама души бяха убити в избирателни секции в щата Пуебла.

Шейнбаум, която убедително водеше и в проучванията на общественото мнение преди изборите пред Галвес, ще има трудната задача да се изправи пред насилието на организираната престъпност.

Ако изборът ѝ бъде потвърден и от официалните резултати, Шейнбаум ще стане първата жена-президент на Мексико.

Новият президент ще встъпи в длъжност на 1 октомври.

Коя е Шейнбаум?

Бившата кметица на мексиканската столица Клаудия Шейнбаум се откроява със сдържан, дистанциращ хората стил. Тя е внучка на еврейски бежанци от България и Литва.

Клаудия Шейнбаум Пардо е родена на 24 юни 1962 г. в Мексико насред бурни години, в които студентите и партизанските организации искаха да разтърсят перфектната управленческа диктатура на Институционно-революционна партия.

Родителите на Клаудия също са били във вихъра на тези вълнения. „У нас се говореше за политика сутрин, обед и вечер“, разказва Клаудия в биографична книга, озаглавена „Клаудия Шейнбаум, президент“. Майка й – Ани Прано, която е биолог, е била изгонена от университета заради участие в студентското протестно движение през 1968 г.

Клаудия разказва, че нейната баба по майчина линия и дядо й – комунист – по бащина линия са напуснали Литва и България заради нацисткото преследване.

В политиката Шейнбаум преживя две трагедии по пътя към върховете на властта.

Докато беше кмет на окръг Тлаплан, в южната част на столицата (2015-2017 г.) там рухна колежът „Ребсамен“ по време на земетресението от 19 септември 2017 г. В тази трагедия загинаха 26 души, сред които и 19 деца. Шейнбаум трябваше да отговаря на въпроси кой носи отговорност за случилото се. Методично тя твърдеше, че кметството не е отговорно за нередностите, извършени при строителството на сградата.

Като кметица на мексиканската столица (2018-2023) Шейнбаум трябваше да се справя с кризата, възникнала при рухването в южната част на града на участък от естакада, по която се движеше местното метро. В тази трагедия на 3 май 2021 г. загинаха 27 души, а 80 души бяха ранени. Шейнбаум защити тогава общинските екипи и договори със строителите на трасето – компания на милиардера Карлос Слим – обезщетението на жертвите, като избегна съдебен процес.

По време на коронавирусната пандемия Шейнбаум се опита да управлява ситуацията като учен и без ограничителни мерки. Тогава в столицата беше регистриран най-висок в цялата страна процент на смъртни случаи – 442,1 на 100 000 души. А Мексико беше четвъртата най-засегната от Ковид-19 страна в света.