Българите през 2022 г.: Спонтанна вълна на солидарност и съпричастност

Отиващата си година беше белязана от две големи кризи – хуманитарната криза вследствие на войната в Украйна и наводненията в карловските села, които оставиха десетки хора без дом. Това отприщи голяма спонтанна вълна на солидарност и съпричастност в обществото, която доведе до увеличаващия се брой на доброволците и дарителите – това коментираха представители на благотворителни организации, които БТА попита каква е 2022 г. за доброволчеството.

Дарителството и доброволчеството – все по-разпознаваеми от хората

като естествен начин да помогнат на някого в беда.

Малко над 2 млн. лв. през 2022 г. са дарените средства през DMS и чрез онлайн платформата за благотворителни каузи, разказа за БТА Теодора Бакърджиева, изпълнителен директор на сдружение „Български дарителски форум“. Тя обясни, че голяма част от средствата са били насочени за подпомагане на бежанците от Украйна и за бедстващите хора след наводненията в карловските села. Значителен е броят на кампаниите, с които се цели набиране на средства за осигуряване на скъпоструващо лечение или последваща рехабилитация за дечица или за възрастни хора, отбеляза Бакърджиева.

Ние като дарителски форум всяка година правим национално представително проучване за обществените нагласи към дарителството и според данните за 2021 г., което ще се повтори и за 2022 г. и ще затвърди тенденцията, е, че всеки втори българин в страната дарява – независимо дали финансови средства, стоки, продукти, материали. Знаете, хората много бързо откликват и даряват дрехи, обувки, учебни помагала за деца, които са в непривилегировано положение. Плавно нараства делът и обемът на дарените средства от индивидуалните дарители, съотнесен към обемите дарени средства от страна на компании или фондации. Хората разпознават дарителството, в т. ч . и доброволчеството, като много естествен човешки начин да участват в постигането на нещо смислено и полезно в помощ на друг, смята Бакърджиева.

Според нея 2022 г. е доста особена година.Тя е втора след двете тежки години, белязани от пандемията от COVID-19. Въпреки че през 2020 г. и 2021 г., голяма част от дарителството беше насочено в посока преодоляване на негативните последици от пандемията, през 2022 г. отново имаме инвестиран частен дарителски ресурс, но не толкова в здравната сфера, колкото в социалната, за да може всички най-силно пострадали от пандемията да получат подкрепа, разказа тя.

Бакърджиева отбеляза, че 2022 г. е белязана от две големи кризи – с украинските бежанци и тази с бедстващите хора от карловските села.

И по време на първата криза – войната в Украйна и подкрепата за украинските граждани, и през септември – за пострадалите домакинства в карловските села, освен чисто финансова подкрепа, беше мобилизирана и невероятна доброволческа вълна и енергия. Станахме свидетели на това как хора по много спонтанен начин откликват и се самоорганизират, с идеята да предоставят труда си, времето си, помощта си, сподели Бакърджиева.

За доброволците това е една година, която показа колко са значими и ценни,

смята Наталия Иванова, изпълнителен директор на платформата за доброволчество TimeHeroes.

2022 г. за съжаление дойде със своите кризи, войната и природните бедствия, които мобилизираха една огромна маса хора като доброволци. Ние като платформа обединяваме усилията на организациите на терен малко по-добре да управляват тези хора. Бяхме свидетели на стотици жестове на солидарност, на подкрепа в първите дни на войната. Ние бяхме на втора линия, но на първа нещата без доброволци нямаше да бъдат възможни такива, каквито са, разказа Иванова.

Тя отбеляза, че над 330 са били заявките за инициативи за годината, а регистрираните доброволци в платформата на TimeHeroes са вече 91 хил. души. Растат с хиляди на година. Това показва, че има силно гражданско общество, коeто иска да помогне, смята Иванова.

Тя заяви, че от TimeHeroes не събират финансови средства, а само предметни дарения. Средно около 10 хил. души годишно са подкрепени през нашата платформа, добави Иванова.

Около Коледа винаги има много каузи за подкрепа на възрастни, самотноживеещи хора. Тази година бих казала, че са извънредно много, може би заради инфлацията или финансовата криза, каза тя.

Каузи, свързани с бежанци, определено бяха едно от най-значимите неща, което успяхме да подкрепим като организация. Спонтанна нужда от подкрепа мобилизира много хора, изтъкна Иванова. По думите ѝ по-популярните каузи са свързани и с екология, залесявания, работа от вкъщи като преводи на материали за организации.

Иванова отбеляза, че в различните благотворителни кампании се включват хора на всякаква възраст – от младежи до възрастни.

От две години стартирахме младежко доброволческо състезание – „Купата на героите“. Има толкова ученици, които искат да доброволстват. В момента в мрежата ни има над 1000 активни ученици, разказа тя. По думите ѝ учениците си измислят доброволчески инициативи с помощта на TimeHeroes. Oт организацията подготвят месечни предизвикателства на различна тема като образование, възрастни хора, хора, живеещи в бедност, околна среда, дискриминация, обясни тя.

Организирани и спонтанни доброволци

За мен е много важно да отличим двата вида доброволци – организираните и спонтанните, каза Ясен Цветков, председател на Националната асоциация на доброволците в Република България. От една страна, имаме организирани доброволно формирования, създадени по Закона за защита при бедствията. Това са хора, които преминават през етап на селектиране, обучение, получават екипировка, оборудване, Те са една идея по-напред, защото би трябвало да са подготвени за работа в извънредни ситуации. Докато втората категория са спонтанните доброволци, които се явяват в случай на нужда, както при случая с украинските бежанци и наводненията в Карловско, обясни той.

Това са хора, които просто искат да отделят ден, два или три, колкото могат, разбира се, за да се включат на помощ с краткотрайни и краткосрочни усилия. Втората категория доброволци лавинообразно нараства като обществено явление, като интерес. Все повече хора искат да се включат, искат да помагат, посочи Ясен Цветков.

По отношение на организираните доброволци той обясни, че се наблюдават все по-добре организирани доброволни формирования.

Спектърът на доброволческите активности беше много широк в различните кризи. В природните бедствия, като пожарите и наводненията, имахме чисто координационни функции да изпълняваме, да подпомагаме службите. Освен това се включихме в организирането на големи дарителски кампании за подпомагане на населените места в Карловско. Докато при кризата с бежанската вълна основно се заехме с търсенето на външни за нашата организация доброволци – говорещи език, медицински лица. Отново прибегнахме към търсене на дарения за нуждаещи се бежанци, разказа Цветков.

Той отбеляза, че от организацията са приключили една от големите кампании, насочена към бедстващите села в Карловско. Там, заедно с други три граждански организации – Фондация „Работилница за граждански инициативи“, фондация „BCause“ и сдружение „Български дарителски форум“, имахме съвместна кампания за набиране на средства за възстановяване. Разпределихме дарения на 66 лица в 18 домакинства, които са най-тежко пострадалите, които буквално останаха без дом, каза Цветков.

Той разказа още, че през януари предстои, с помощта на организация „Ангели за България“, да раздадат на 212 пострадали домакинства от карловските села ваучери за голяма търговска верига на стойност около 140 лв.