Бъдещето: Разработват проект за размножаване на хора в космоса

Учените вече мислят как хората да се размножават в извънземни условия. Макар да звучи като концепция от научно-фантастичен роман, това не е просто идея, а реален проект на частна компания. Много са причините, които да водят към идеята, че един ден човечеството ще търси нов дом на друга планета – климатична криза, ядрен Армагедон или внезапен сблъсък с метеорит. А при такива катаклизми човешкият вид ще има шанс да оцелее само, ако се приспособи към размножаване в Космоса.

„Важно е жителите на Земята да се превърнат в междупланетен вид. Ако искаме да населяваме други светове, трябва да се научим как да създаваме поколения извън условията на нашата планета“, обяснява Егберт Еделбрьок, цитиран от БНТ.

Частната компания на нидерландския предприемач е разработила технология за смесване на семенна течност и яйцеклетки в околоземна орбита. Тя имитира екстремните условия в Космоса, които поставят много неизвестни.

„Излагате уязвими човешки ембриони на опасностите в Космоса – на радиация, много по-висока от тази на Земята, на различна гравитация, за която ембрионите не са пригодени. От етична гледна точка предизвикателството е голямо“, заяви още предприемачът Егберт Еделбрьок.

Първият етап от програмата ще се проведе в лабораторна среда, а за оплождането ще се използват мишки. При успех в програмата ще бъде включено и оплождането на човешки яйцеклетки.

„Очакваме след около пет-шест години да осъществим зачеването на първия човешки ембрион в Космоса. Не сме сигурни дали ще бъде дадено разрешение тези ембриони да бъдат износени от човек, за да се превърнат в бебе. Това би била още една голяма стъпка напред“, допълни Егберт Еделбрьок.

Еделбрьок е на 48 години. Надява се, че ще доживее до 100. И е убеден, че в рамките на своя живот ще стане свидетел на раждането на първото космическо бебе. Нидерландската компания работи активно с британски експерти по космически изследвания, за да приближи фантастичния сценарий до реалността през следващите десетилетия.