БЧК помага на пострадали от наводненията в Карловско с по 900 лв.

С подкрепата на Международната организация на Червения кръст, в която ние членуваме, сме изпратили спешен апел за над 9 милиона швейцарски франка за цялата следваща година. 405 от най-засегнатите домакинства при наводненията в Карловско ще бъдат подпомогнати от БЧК. До края на месеца те ще получат по 900 лева. За пострадалите ще осигурим и хигиенни пакети и почистващи материали, обясни пред bTV Ясен Свиленски, директор на дирекция „Мениджмънт на бедствията“ към БЧК.

Той акцентира върху партньорството с „Български пощи“, които няма да удържат никакви пари, а цялата сума ще бъде за хората.

Свиленски разказа и за помощта, която БЧК оказва на украинските бежанци у нас.

„Още в началото на конфликта в Украйна ние отворихме нашия първи пункт в централата за помощ на пострадалите. Обявихме национална кампания за набиране на средства и дарения. До момента сме подпомогнали над 150 000 украински граждани на територията на България – с хранителни пакети, завивки, бельо, дрехи, хигиенни пакети. Някои от тях са преминали и курсове по български език“, посочи Свиленски.

„Нашата помощ продължава. Към момента предоставяме зимни дрехи, обувки, хигиенни материали, най-необходимото. Основните нужди са осигуряване на подслон, дрехи и храна.“

Свиленски посочи, че БЧК е партньор на България и ролята на центъра е спомагателна.

„Към момента молбата към нас беше да се запълни луфта при изхранването на украинските бежанци, останали без храна. Търсят се допълнителни механизми за това, необходима е топла храна“, посочи експертът.

„Около 30% от украинците, пристигнали в България, се нуждаят от психо-социално подкрепа“, каза още той.