Буруджиева: Обществото не функционира добре, а искаме политиците да функционират добре

Такива случаи, като този в Стара Загора, на насилие във вариант, който трудно може да бъде понесен и реакцията на обществото – доведе до тази реакция на политиците. Не мисля, че сме стигнали момента народните представители да се чувстват притиснати от гражданите. Това коментира политологът Татяна Буруджиева в „Денят започва“ по БНТ.

Трябва да се стигне до такива крайни случаи, за да се случат нещата. За мен проблемът е, че на насилието се реагира в крайната му фаза. Не съм ставала свидетел да се направи забележка на децата, например, да не се качват на колата и да не се троши асансьора. Ставали сме свидетели на родители, които бият учители. Не може обществото да не функционира добре, а да искаме политиците и политическите партиите да функционират добре, посочи Буруджиева, цитирана от novini.bg.

Според политолога Стойчо Стойчев ако работата беше до законодателни промени, лесно бихме я свършили.

Въпросът е цивилизационен и трябва да се извърви от нас като общество. Може би трябва да се смени цяло поколение, за да се създаде нетърпимост към насилие, за да може то да бъде разгледано от законодателните органи. Спешната работа на парламента не отклонява вниманието на обществото от това, че ние като граждани трябва да си свършим работата. Каквито и закони да приема парламента, те не могат да създадат социални отношения, добави Стойчев.

Партиите на първо място мислят за избори. Всеки един проблем, за който трябва да се вземе публична позиция, се мисли дали ще донесе позитиви или негативи на партиите, за да печелят гласове, отбеляза политологът.