Бурен скандал разтърси и юбилейното издание на „Бургас и морето“

Бурен скандал се развихри на сцената на фестивала „Бургас и морето“ и то точно за 50-годишния юбилей на легендарното събитие.

Оказа се, че, противно на регламента, една от песните в конкурсната програма е обнародвана още на 22 ноември 2021 г., има видеоклип и 5278 гледания в Youtube. По този начин е нарушен регламентът на конкурса, още преди той да е започнал.

Провинение

Песента се казва „Светъл лъч за мен“, изпълнена е от Кристиана Кирилова, музиката и текстът са на Валентина Ценова, аранжиментът е на Красимир Илиев. В Youtube обаче през 2021 г. въпросната песен излиза с името „Пробуждане“. Авторите са същите. Определено песента е много силна и изпълнението е много добро, но големият проблем е, че на този фестивал се допускат само изпълнения, които преди това не са обнародвани по никакъв начин. И тук става въпрос не просто за някакви малки сходства на няколко ноти, а на тотално идентични песни с няколко леки промени в текста.

В коментарите под песента потребители на Youtube пишат за „Светъл лъч за мен“: „Хубава е песента, ама май ми се струва, че това е против регламента“; „Даже съм сигурен, че ако се поровя в галерията, може и да я намеря, защото не я намирам в Youtube, ама май се казваше „Пробуждане“; „Тази песен е много стара и клипът ѝ беше много хубав, но не знам сега защо не я откривам в Youtube“; „С мъжа ми я слушахме много вкъщи и си я знаем наизуст. Браво, Криси! Прекарана си!“.

Фурор в социалните мрежи

Нели Рангелова реагира на тези публикации във Фейсбук. А по-късно каза пред „Телеграф“: „Не трябва точно към мен да се обърнете, защото тази година нямам нищо общо с фестивала. Получих на месинджър съобщение от неизвестен за мен подател. Там обаче се казва, че песен, която е пята преди година, има видеоклип и над 5000 гледания, сега е допусната да участва със сменено име и малко промяна, при положение че по регламент песните трябва да са чисто нови.

Аз не вярвам някой да го е допуснал умишлено. Двете песни наистина си приличат, те са една и съща. Не искам по никакъв начин да засягам изпълнителката, защото тя няма никаква вина. За това са виновни или селекционната комисия, или авторите. Все пак тази година имаме 50-годишнина на този фестивал. В Ютуб е скрит линкът, но някой го е разпратил на всички. Аз съм с много хубави впечатления от този фестивал, журито е от утвърдени имена. Момичето пее много хубаво, но да бяха направили друга песен. Наскоро бях жури в Хисаря, където една от песните е отпаднала още на селекционната комисия, защото певицата е имала неблагоразумието да я изпее на едно участие, най-вероятно да я пропее, беше отрязана“.

Тони Димитрова отговаря във фейса на Нели Рангелова: „Траяна Михова? Всички сме бомбардирани от това анонимно лице. Защото така е по-лесно! Сигурно е някой, който познаваме всички. То не бяха доноси през годините срещу Светослав Лобошки, срещу Дани Милев и кой ли не още. И отдолу свободните съчинения не закъсняха“. До редакционното приключване на броя Тони Димитрова не бе открита за повече коментар.

Факт е, че песента „Светъл лъч за мен“ е силна, факт е, че е добре изпълнена. Факт е, че е обнародвана преди и по регламент няма право. Въпросът е защо този скандал се разгаря сега и дали е само да се предизвика интерес, или пък някой иска да погоди лош номер на Кристиана Кирилова и авторите на хубавата песен, която явно трябва да бъде извадена от надпреварата. Факт е, че в Бургас някой нещо не е свършил както трябва.