Брокер: Какво „охлаждане“?! Такива цени на имотите никога не е имало

В България продължава да се говори за охлаждане на жилищния пазар, но то все още не се вижда осезаемо. До този извод достига компанията за недвижими имот Arco Real Estate в свой анализ за пазара през второто тримесечие на 2023 г. До подобно заключение – че в момента се намираме на етап успокоение на пазара, задържане на цените, но в никакъв случай и намаление – достига и Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Според експертите от Arco причината за ситуацията, в която се намираме, са все още сравнително ниските лихви по ипотечните кредити.

Какви са цените? Цените на жилищата задържат нивата си и за момента не се наблюдават сериозни спадове. Към момента купувачите са доста по-разумни и не бързат да купуват жилище на всяка цена, а също така в доста от случаите успяват да намалят между 5 – 10% от началната продажна цена на имота“, пишат от агенцията в свой анализ.

Те не очакват сериозни промени да настъпят на пазара. Прогнозите са за спад в броя на сделките, забавяне на ръста на цените и отстъпки от офертните цени.

По наблюдения на Bulgarian Properties отстъпките на вторичния пазар от цените са в размер на 1 – 2%.

Ако през миналата година продавачите бяха категорични и много настоятелни в цените, които предлагат, то сега те са склонни на компромиси. Защото виждат, че е идеалното време за продажба“, казва Полина Стойкова пред Economic.bg.

Според нея всеки иска да продава сега, за да се възползва максимално от създалата се ситуация. „Такива цени никога не е имало“, казва тя.

Въпреки това, според нея, пазарът се връща към своята нормалност било то и с по-различни цени.

За първа година след COVID виждаме забавяне в активността на пазара през летните месеци. Хората през юли и август са в по-отпускарско настроение. Едва сега, след средата на месеца, виждаме раздвижване на пазара. Тенденция от времето преди пандемията – затишие през лятото и активизиране през есента“, обяснява Стойкова.