Брокери очакват ново покачване на наемите в София

Наемите в София ще продължат да нарастват, коментират брокери на имоти. За това има много причини. От една страна цените на жилищата вече са твърде високи и много хора предпочитат да живеят под наем докато станат финансово по-стабилни и се ориентират на пазара на имоти. И едва след това пристъпват към покупка на собствен дом.

От друга страна чуждестранните туристи вече са на нивата от преди пандемията. Затова много хора отново започнаха да отдават жилищата си за краткосрочно настаняване на туристи вместо да търсят дългосрочни наематели. Това ограничава предлагането на качествени имоти в най-предпочитаните райони на столицата.

Наемите на двустайните жилища в столицата нараснаха средно до 760 лв. на месец, при около 700 лв. преди година, показват данни на специализиран сайт за недвижими имоти. Това дава основание на експертите от бранша да прогнозират, че наемите ще продължат да растат и може да достигнат ниво от около 800 лв. Това са средни нива на наемите на двустайни жилища, но реално те са в много широки граници и зависят предимно от локацията на имота и обзавеждането му.

Традиционни в София най-високи са наемите в районите “Оборище”, “Изток”, “Лозенец” и около Южния парк. А най-евтино излиза наемането на жилище в периферните квартали като “Овча купел”, “Люлин”, “Обеля” и “Надежда”. В южните квартали на столицата наемите на двустайните жилища са около 850 лв. на месец, показват данни на компания за недвижими имоти. Но наемът на ремонтиран апартамент с модерно обзавеждане в крайните квартали може да бъде дори по-висок отколкото на старо жилище в центъра, където мебелите не са сменяни и ремонт не е правен от десетки години.

Наемите на тристайните апартаменти в София са средно в размер на 1100 лв. на месец при около 900 лв. преди година. Но реалните наеми са в много широк диапазон. За апартаменти в нови сгради и с модерно обзавеждане наемите могат да надминат 1000 евро на месец. Такива жилища например наемат чуждестранни мениджъри в големи компании, които са в страната за няколко месеца. Или пък българи с високи доходи, които още не са решили дали да се установят в България или да заминат в чужбина. Наемите на жилища в крайните столични квартали със старо обзавеждане са значително по-ниски.

Колко време едно жилище ще престои на пазара преди да бъде намерен наемател много зависи от месечната сума, която иска собственикът. Някои предпочитат бързо да намерят наемател и предлагат апартамент с наем малко по-нисък от средния за съответния район. Други пък са готови за изчакат по-дълго време и предлагат имота си с малко по-висок наем.

Средната цена на тристайните апартаменти в София е 175 хил. евро, показват данни на специализиран сайт за недвижими имоти. Преди две години същите жилища са били със средна цена от 120 хил. евро. Само за две години повишението на цените е с 45 на сто.

За това има много причини. От една страна високата инфлация повиши цените на строителните материали. Освен това заради инфлацията много хора решиха да вложат парите си в недвижими имот, което доведе до ръст на търсенето на къщи и апартаменти. Инфлацията вече е по-ниска, но остава в пъти по-висока от лихвите по банковите депозити. Това е добре за пазара на имоти, тъй като хората продължават да купуват жилища с инвестиционна цел.

Средната цена на двустайните жилища в София е около 116 хил. евро. Преди две години цената на такива апартаменти беше около 79 хил. евро. Поскъпването на тези имоти е с близо 47% за период от две години. Именно двустайните жилища са най-предпочитани при покупка с цел инвестиция. Затова цената на тези имоти е нараснала малко повече отколкото на тристайните апартаменти. Но конкретната цена на всеки имот зависи от типа строителство на сградата, района в който се намира, средата около сградата и състоянието на общите площи, както и от това какъв ремонт е необходим преди новият собственик да може да се нанесе.