Борисов: Надали има началник, който да им каже да бият хората

Аз винаги съм бил за истината. И след като в обществото няколко мнения, след като има няколко виновни страни, добре е да има комисия и да разгледа тези факти и обстоятелства. Това каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод създадената временна комисия, свързана с употребата на сила на протеста срещу Българския футболен съюз (БФС).

Така Бойко Борисов обясни факта, че именно от ГЕРБ направиха формалното предложение за анкетна комисия, която да проучи имало ли е полицейско насилие на протеста на футболните запалянковци.

„Ние не сме разследващ орган и тези комисии са повече говорилни, но обществото има нужда да разбере кой, защо и как разреши на агитки на провеждат мирен протест, кой вкара хората в тесните улички. И разбира се полицаите трябва да разберат веднъж завинаги, че паднал човек не се рита. Това е основен закон дори в спорта, дори в най-кървавите бойни спортове. Затова сме подкрепили комисията“, заяви Борисов. „Надали има началник, който да им каже да се държат по този начин“, добави той.

„Основната вина е на Българския футболен съюз, защото една седмица разиграваха феновете и в един момент полицията се оказа, че няма нито надлежните планове, нито възможност да се подготви за това „предварително знаещо се“, че ще завърши така събитие. Това е правителство на ПП и всички освен Мария Габриел са техни министри“, добави лидерът на ГЕРБ.

От думите на Борисов стана ясно, че към момента между ГЕРБ и Асен Василев има разбирателство.

“Донос-бонус няма да го подкрепяме. Ако Василев работи по начина, по който в момента и се договорим, че между първо и второ четене това се случи, тогава ще действаме по един начин, ако не по друг. Министър Асен Василев разбра, че парламентът е този, който взима окончателното решение. В последните дни работи активно с нашите депутати, което трябва да продължи”, каза още Борисов.