Болниците в Китай са препълнени от пациенти с „ходеща пневмония“

Новини, свързани с появата на вълна от зараза в Китай, тревожат хората, тъй като навяват спомени за пандемията от коронавирус. Според публикация в Daily Mail мистериозна пневмония е плъзнала в училища в азиатската страна, а болниците в столицата в Пекин не могат да смогнат на бума от пациенти. Здравните заведения са затрупани с болни деца, а занятията в училищата са на ръба на спирането, пишат местни медии. Други болници в Китай също са препълнени с хора с респираторни болести.

Огнището вероятно е свързано с Микоплазмена пневмония, която е известна като т.нар. „ходеща пневмония“. Това е първата вълна от инфекции с пневмония, откакто повечето мерки за ограничаване на Covid-19 бяха премахнати в началото на тази година. Световната здравна организация (СЗО) поиска от Китай подробности за взривоопасното увеличаване на респираторните заболявания и огнищата на пневмония при децата.

Властите приписват този бум на премахването на мерките срещу ковид и разпространението на познати патогени като грип, микоплазмена пневмония, бактериална инфекция, която обикновено засяга по-малки деца, респираторен синцитиален вирус (RSV) и вируса, който причинява COVID-19.

Според чужди лекари няма място за притеснение.

Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията в Берн коментира, че информацията за плъзналата зараза не е потвърдена, а Китай не е надежден източник на данни. Според д-р Илиев е напълно нормално след отпадане на карантината да се увеличи броят на инфекциите.

„Това е обяснението и на Китай. След като сме използвали дълго време маски и сме се изолирали, в един момент, когато ограниченията паднат, е съвсем нормално бързо да се разпространят други инфекции. През последните 100 години Китай е основният източник на инфекции, с малки изключения. На всеки 10-15 години има пандемии“, допълни той.