Богомил Николов: Отваряйте си очите, има скрита инфлация!

Отваряйте си очите и бъдете по-внимателни при пазаруване. Лоша практика са злоупотребите с кантарите, контролните везни, цената за килограм или 100 грама. Това каза Богомил Николов от асоциацията „Активни потребители“ по Нова тв.

Според него един от признаците за измама на пазара е, ако кантарът е далеч от купувача, за да не се види какво показва.

„Понятие спекула няма, то обобщава непазарни практики. Не може да говорим за спекула при пазар с 30 човека“, каза още Николов. Той заяви, че българинът залага повече на цената, не на качеството.

„Има скрита инфлация – цената е същата, но грамажът е намален. Ако производителят намали грамажа, но остави цената, 8 от 10 потребители няма да забележат, че е по-малко“, каза Николов. Той даде съвет към потребителите да внимават повече и да не купуват спонтанно.

Богомил Николов коментира и пазаруването на българите в Турция, където цените на зеленчуците са по-ниски.

„Трябва да добавим транспорта, чакането, какви количества може да внесем свободно. Туристите отиват с автобус, как ще се върнат с щайгите с домати? Има логистични неща, които трябва да се обмислят. Не може да се прецени къде е по-качествено. Не трябва да забравяме, че има много специфични сортове домати, които се отглеждат само в България“, коментира Николов.

Затова посъветва българите да си направят икономическа сметка и да калкулират внимателно, преди да отидат да пазаруват в Турция.