Богомил Манчев: Не зависим от руския инженеринг, българската АЕЦ се обслужва от родни компании

Не сме зависими от руския инженеринг – 100% българската атомна централа се обслужва от български ядрени компании, които работят в този бизнес. Това заяви в „Денят започва“ Богомил Манчев, председател на УС на БУЛАТОМ.

Горивото е с руски произход, но РОСАТОМ не е в забранителния списък, каза той. Ако бъде поставен по санкции – 28% от американските централи ще спрат, защото получават уранов концентрат от РОСАТОМ. После ще мислим за нас, каза той.

Към България има две предложения – едното е от „Уестингхаус“, които мога да произведат старото гориво и те имат още година, за да направят анализ дали тяхното гориво става за нашите централи. Другото предложение е от ФРОМАТОМ. Който даде най-добри условия за АЕЦ „Козлодуй“ – той е, каза Манчев.

Частите за подмяна и поддръжка на АЕЦ-а обаче биха могли да бъдат проблем, но има компании в Европа, където могат да се произвеждат част от резервните части – в Чехия и Франция.

По отношение на спирането на ТЕЦ Марица 3 шефът на БУЛАТОМ заяви, че централата има комплексно разрешително и ако има някакви нарушения, трябва да ги оправи и да възстанови работа. Инсталираната мощност на ТЕЦ-а е 120 мегавата, но те работят под 100 мегавата. Ако достигнем максималните нарушения – независимо на кой ТЕЦ – защото нарушенията се отчитат на всички въглищни централи и се наложи да спрем нашите централи – ще затворим от около 4 000 мегавата мощности, което е 16 млн. мегават часа производство на електроенергия на годишен план. Т.е. сто процента ще прекъснем износа и ще имаме дефицит, а няма много излишна енергия около България, каза Манчев.

На въпрос защо сега се предприемат мерки с ТЕЦ Марица 3, при положение, че са направени вече 23 нарушения от страна на централата, Манчев препоръча да се зададе въпроса на предишните два министъра на енергетиката, както и на министрите на околната среда и водите.

Много лесно с лека ръка затваряме, но проблем е за хората, които работят, каза той.

„ЕС искаше да затвори всички ТЕЦ-ове до 2025 година, но ние се преборихме като държава да го направим до 2038-а година. Но и до 38-а година няма нищо да направим, защото сме такива – хитруваме. Смятаме, че на нас ще ни се размине. Два мандата говориха, че ще получим дерогация, от какво да получим дерогация? Не представляваме никакъв съществен принос“, каза шефът на БУЛАТОМ.

Previous post Латинка Петрова продаде земите си, за да си плаща сметките
Next post Наше ченге лови автокрадци в Атланта, закопча въоръжен тартор