Богомил Манчев: Не зависим от руския инженеринг, българската АЕЦ се обслужва от родни компании

Не сме зависими от руския инженеринг – 100% българската атомна централа се обслужва от български ядрени компании, които работят в този бизнес. Това заяви в „Денят започва“ Богомил Манчев, председател на УС на БУЛАТОМ.

Горивото е с руски произход, но РОСАТОМ не е в забранителния списък, каза той. Ако бъде поставен по санкции – 28% от американските централи ще спрат, защото получават уранов концентрат от РОСАТОМ. После ще мислим за нас, каза той.

Към България има две предложения – едното е от „Уестингхаус“, които мога да произведат старото гориво и те имат още година, за да направят анализ дали тяхното гориво става за нашите централи. Другото предложение е от ФРОМАТОМ. Който даде най-добри условия за АЕЦ „Козлодуй“ – той е, каза Манчев.

Частите за подмяна и поддръжка на АЕЦ-а обаче биха могли да бъдат проблем, но има компании в Европа, където могат да се произвеждат част от резервните части – в Чехия и Франция.

По отношение на спирането на ТЕЦ Марица 3 шефът на БУЛАТОМ заяви, че централата има комплексно разрешително и ако има някакви нарушения, трябва да ги оправи и да възстанови работа. Инсталираната мощност на ТЕЦ-а е 120 мегавата, но те работят под 100 мегавата. Ако достигнем максималните нарушения – независимо на кой ТЕЦ – защото нарушенията се отчитат на всички въглищни централи и се наложи да спрем нашите централи – ще затворим от около 4 000 мегавата мощности, което е 16 млн. мегават часа производство на електроенергия на годишен план. Т.е. сто процента ще прекъснем износа и ще имаме дефицит, а няма много излишна енергия около България, каза Манчев.

На въпрос защо сега се предприемат мерки с ТЕЦ Марица 3, при положение, че са направени вече 23 нарушения от страна на централата, Манчев препоръча да се зададе въпроса на предишните два министъра на енергетиката, както и на министрите на околната среда и водите.

Много лесно с лека ръка затваряме, но проблем е за хората, които работят, каза той.

„ЕС искаше да затвори всички ТЕЦ-ове до 2025 година, но ние се преборихме като държава да го направим до 2038-а година. Но и до 38-а година няма нищо да направим, защото сме такива – хитруваме. Смятаме, че на нас ще ни се размине. Два мандата говориха, че ще получим дерогация, от какво да получим дерогация? Не представляваме никакъв съществен принос“, каза шефът на БУЛАТОМ.