Биков: Тезата, че България не е допусната в Шенген заради хартиената бюлетина, е шарлатания

Два дни преди гласуването на министрите на вътрешните работи и правосъдието на страните от шенгенското споразумение за това дали България ще бъде приета в Шенген, работата на парламента започна с декларации и обвинения между политическите сили, предаде репортер на БНР.

От „Продължаваме промяната“ призоваха европартньорите да оценят справедливо приноса на България при опазване на границата на Европейския съюз.

Депутатът Даниел Лорер обаче настоя за спешно приемане на антикорупционното законодателство и реформите в КПКОНПИ и упрекна ГЕРБ:

„За един месец ние върнахме България години назад с ръчното гласоброене. Нашето предизвикателство към вас сега е следното – ще успеем ли най-после да изпратим тази страна в бъдещето, като започнем да гласуваме истински важните реформи“.

Георги Свиленски от БСП упрекна „Продължаваме промяната“.

„Когато българският парламент разглеждаше декларацията за Шенген, колегите от „Продължаваме промяната“ напуснаха залата, и сега след дъжд качулка, сетили се, да четат декларации за Шенген.“

Тома Биков от ГЕРБ обвини „Продължаваме промяната“ с констатацията:

„Тезата, че България не е допусната в Шенген заради хартиената бюлетина, може да бъде обявена само като шарлатания. Тази теза е обидна за цялото българско общество. Тази позиция не беше такава, когато всички европейски институции последователно, в продължение на години, подкрепяха българското членство, на България, в Шенген. Вашият министър-председател се държа неадекватно в продължение на 7-8 месеца и България заприлича на Кирил Петков“.