Без повече ковид и дървени ваканции през новата учебна година

Учебната година ще започне присъствено, искам така и да продължи, каза пред БНР служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов. Той уточни, че със здравното министерство са приели общо решение да не се прекратява цялостният учебен процес заради Covid ситуацията.

„Когато в една паралелка има заболели деца, тогава едва може да се стигне до образование в електронна среда за самата паралелка, но не и на цялото училище“, съобщи Пенов.

Служебният министър заяви, че цялата изпълнителна власт ще направи всичко възможно, за да не се стигне до така наречените „дървени ваканции“ и спиране на учебния процес заради липсата на отопление.

Присъствената форма на обучение е изключително важна за образователния процес, смята проф. Пенов. В България има 2347 училища и 1799 детски градини, в които ще се обучават деца и ученици през новата учебна година. Броят на училищните библиотеки е 1393, на здравните кабинети е 1876 в училищата и 1657 – в детските градини, информира министърът.

Той съобщи, че вече приключват над 900 ремонта, а там, където е необходимо да се извършват довършителни работи, организацията ще бъде създадена така, че учебният процес да протича без рискове. Особено важно е да се оптимизират транспортните схеми, каза Пенов и допълни, че е важно децата да бъдат осигурени с транспорт до учебните заведения. Подготвени са и всички материали, които безвъзмездно трябва да се предоставят на учениците.

Училищата разполагат и със значителни количества техника – компютри, електронни дъски, таблети. Важно е да се положат онези грижи за всички деца, които подлежат на обучение, така че те да бъдат обхванати в системата на образованието, каза министър Пенов. Той съобщи, че чрез „Механизма на обхват“ се полагат грижи от министерството на образованието, МВР и министерството на труда за връщането на отпадналите деца отново в училище. Сформирани са 1222 екипа за обхват с участието на 244 души. Това е огромна организационна група, каза министърът.

Попитан има ли недостиг на учители, Пенов съобщи, че статистически в 448 училища и детски градини се търсят учители и персонал, но увери, че много от местата до новата учебна година ще бъдат заети. Увеличаването на учителските възнаграждения е следствие от една целенасочена политика, следвана от няколко години и свързана със Стратегията за развитието на образованието, със средносрочните бюджетни прогнози и резултатът се вижда – учителските заплати нараснаха, отбеляза министър Пенов. По някои предмети има недостиг на учители – информационни технологии, математика, чужди езици, допълни той.

На въпрос за разхлабване на ковид мерките в училищата министър Пенов заяви, че водеща е експертизата на здравното министерство от гледна точка на дейностите, които трябва да се предприемат във връзка със съответното ниво на заразените от COVID-19. Желанието ни е училищата да водят присъствен учебен процес. В основата на разбирането и на двете министерства е, че няма поради COVID-19 да се прекъсва цялостният учебен процес, каза министърът. По думите му, когато в една паралелка има едно-две болни деца, едва тогава може да се стигне до онлайн обучение, но само на конкретната паралелка, а не да се затваря цялото училище.